ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Держдумі запропонували саджати за згадку про наркотики

Фахівці впевнені, що запропонований закон ускладнить життя важкохворим пацієнтам, їхнім родинам і лікарям

У Держдумі запропонували саджати за згадку про наркотики
Фото: obozrevatel.com

Депутат Держдуми від партії "Єдина Росія" Ірина Ярова запропонувала ввести кримінальну відповідальність за будь-яку пропаганду наркотиків.

Караним може стати не тільки зображення листка коноплі, а й розмова лікаря з пацієнтом про дію певного знеболювального, пише газета "Коммерсантъ".

Видання пише, що законопроект Ярової складається з двох частин. Депутат пропонує доповнити закон "Про наркотичні засоби і психотропні речовини", розширивши при цьому поняття пропаганди наркотиків. Ярова хоче, щоб заборонили не тільки зображення наркотиків, але і їхні назви у ЗМІ, кіно, книгах та Інтернеті. Особливо підкреслюється у законопроекті заборона про оповідання громадянам про медичне використання наркотиків.

Також Ярова хоче, щоб покарання за пропаганду наркотиків було кримінальним. Якщо зараз це адміністративне правопорушення ст. 6.13 КоАП РФ, покарання для фізичних осіб - штраф у розмірі 5 тис. рублів ($100). Юридичні особи можуть отримати штраф до мільйона рублів (близько $20 тис.).

Директор фонду "Подаруй життя" Катерина Чистякова впевнена, що закон Ярової ускладнить життя важкохворим пацієнтам, їхнім родичам і лікарям.

"У Росії знеболення без уколів отримують лише 9% хворих. З уколами - 25%, хоча це давно застаріла практика. Країна сильно необезболена, а якщо закон ухвалять у такому вигляді, ситуація стане катастрофічною", - впевнена вона.

За словами Чистякової, сьогодні лікарі у Росії бояться розповідати пацієнтам про дію призначених наркотичних і знеболювальних препаратів. Розповіді про такі препарати можуть сприйняти як пропаганду наркотиків.

Співробітник апарату Ярової сказав виданню, що депутати все ж згодні зробити виняток для важкохворих та доповнити визначення пропаганди поясненням. У ньому йтиметься, що протизаконним вважається "формування у свідомості людей позитивного ставлення до немедичного вживання наркотичних засобів і психотропних речовин".

Друге читання законопроекту відбудеться 8-12 червня 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram