ГоловнаСвіт

Росія звинувачує Захід у спробі дестабілізувати Македонію

У Македонії сьогодні пройде великий опозиційний мітинг

Росія звинувачує Захід у спробі дестабілізувати Македонію
Антиправительственный протест в Скопье, Македония (архив)
Фото: EPA/UPG

Росія звинувачує "західних організаторів" у спробі спровокувати "кольорову революцію" в Македонії, де на 17 травня запланований мітинг опозиції.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

МЗС Росії у своїй заяві цитує повідомлення сербських ЗМІ про затримання в Македонії громадянина Чорногорії, обвинуваченого в наданні допомоги "албанським екстремістам", як їх називає Москва.

Росія зазвичай використовує термін "кольорова революція", щоб охарактеризувати народні повстання в країнах, де, за версією Москви, Захід навмисно втручається у внутрішню політику.

У Македонії опоненти прем'єр-міністра Ніколи Груєвського планують провести мітинг 17 травня, щоб вимагати його відставки.

Однак прем'єр-міністр Македонії Нікола Груєвський вже заявив, що не збирається йти у відставку, чого вимагають його противники.

Виступаючи на приватному провладному телеканалі в суботу, він також додав, що не має наміру також погоджуватися на тимчасовий уряд.

У Македонії вже кілька місяців триває політична криза, яка останнім часом поглибили корупційні скандали і недавні бої в місті Кумана за участю озброєних прибічників "Великої Албанії". Тоді 18 людей загинули, у тому числі вісім поліцейських.

Ідея "Великої Албанії", яка активно пропагується націоналістами в самій Албанії та в Косовому, передбачає об'єднання всіх територій, на яких проживають етнічні албанці. Велика частина цієї території знаходиться в межах нинішніх Албанії, Косового, Македонії, частини Сербії, Чорногорії та Греції.

2001 року повстанці, які вимагали більших прав для албанської меншини, організували заколот проти уряду Македонії. Розростання конфлікту вдалося уникнути завдяки мирній угоді, яка гарантувала етнічним албанцям більше визнання, але напруженість збереглася.

Консерватор Груевский занимает должность с 2006 года, но оппозиционный Социал-демократический союз Македонии бойкотирует парламент еще со времени его переизбрания в апреле 2014 года, обвиняя его в мошенничестве.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram