ГоловнаСвіт

У Росії впала ракета "Протон" з мексиканським супутником (оновлено)

Роскосмос зупинить запуски "Протонів" через нову аварію

У Росії впала ракета "Протон" з мексиканським супутником (оновлено)
Фото: ТАСС

Ракета-носій "Протон-М" з мексиканським супутником зв'язку впала у Забайкальському краї. Про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на джерело.

Співрозмовник агентства розповів, що в баках розгінного блоку "Бриз-М", який впав разом з третім ступенем ракети, знаходиться 10 тонн отруйних компонентів палива. За його словами, двигуни третього ступеня до кінця не допрацювали, а силова установка розгінного блоку взагалі до роботи не приступала. Компоненти палива могли вибухнути при падінні на Землю.

За словами джерела, "Протон" впав на 498-й секунді польоту, а двигун третього ступеня відпрацював тільки три хвилини з чотирьох, і в баках мала залишитися чверть невідпрацьованих запасів палива. "Окрім того, 5 тонн таких же компонентів палива - несиметричного диметилгидразина і азотного тетроксида - перебували в баках розгінного блоку" Бриз-М", - уточнив співрозмовник агентства.

Джерело в космічній галузі зазначило, що запланований на початок червня черговий старт "Протон-М" з британським супутником зв'язку "Inmarsat-3-5° F" буде відкладено до з'ясування причин сьогоднішнього аварійного старту. Розслідування може зайняти від декількох тижнів до декількох місяців.

Джерело в силових відомствах Читинської області розповіло ТАСС, що повідомлення про падіння ракети не надходило, інформації про загиблих, постраждалих або руйнування немає.

За словами джерела, дані про передбачуване місце падіння уламків "Протона" передані в МНС.

Співрозмовник додав, що на борту третього ступеня розгінного блоку "Бриз-М" знаходиться кілька тонн високотоксичного палива гептил.

"Про попередні причини аварії наразі говорити рано, тому що телеметрія з третього ступеня ракети-носія пропала до моменту виключення двигуна цього ступеня. Однак очевидно, що причина пов'язана з нештатною роботою третього ступеня", - підсумувало джерело.

Нагадаємо, у квітні в Архангельській області Росії в районі космодрому Плесецьк впала 10-тонна ракета.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram