ГоловнаСвіт

На македонське місто напали озброєні прихильники Великої Албанії (оновлено)

Загинули вісім поліцейських

На македонське місто напали озброєні прихильники Великої Албанії (оновлено)
Фото: http://pronedra.ru/

Вісім поліцейських загинули і 37 отримали поранення на півночі Македонії внаслідок зіткнень з озброєним загоном, який міністерство внутрішніх справ країни назвало "добре підготовленою терористичною групою". Загинули також 14 бойовиків.

За офіційною версією МВС країни, група потрапила в македонське місто Куманово за 10 кілометрів від македонсько-сербського кордону із сусідньої країни, імовірно, з Косово. Її метою були напади на держустанови.

За деякими даними, жителі району Куманово Діва-Насельба переховували у себе бойовиків. У цьому районі проживають переважно етнічні албанці. Куманово розташоване за 40 км на північ від столиці Скоп'є.

МВС Македонії зранку 9 травня використовувало поліцейську бронетехніку для оточення району з бойовиками. В'їзди і виїзди з Куманово досі блоковано броньованими автомобілями, над населеним пунктом літають вертольоти і дрони, над деякими дахами піднімається густий дим.

Бойовики мали у своєму розпорядженні бронетехніку, автоматичну зброю і вибухівку.

Поліція евакуювала частину з приблизно 70 тисяч населення міста.

Ідея "Великої Албанії", яка активно пропагується націоналістами в самій Албанії та в Косово, передбачає об'єднання всіх територій, на яких проживають етнічні албанці. Велика частина цієї території знаходиться в межах нинішніх Албанії, Косово, Македонії, частини Сербії, Чорногорії та Греції.

У 2001 році повстанці, які вимагали більших прав для албанської меншини, організували заколот проти уряду Македонії. Розростання конфлікту вдалося уникнути завдяки мирній угоді, яка гарантувала етнічним албанцям більше визнання, але напруженість збереглася.

Інцидент у Куманово стався на тлі протестів проти уряду Македонії в самому Скоп'є. Демонстранти звинувачують владу в спробі приховати смерть чоловіка в 2011 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram