ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Росії порушили кримінальну справу проти українця за розстріли в Хатині

Росія буде домагатися екстрадиції Катрюка, який перебуває в Канаді

У Росії порушили кримінальну справу проти українця за розстріли в Хатині
Фото: sledcom.ru

Головне управління Слідчого комітету РФ порушило кримінальну справу стосовно канадського українця Володимира Катрюка, підозрюваного в участі в геноциді в білоруському селі Хатинь в 1943 р.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби відомства.

За даними російського слідства, під час Другої світової Катрюк вступив до лав третьої роти 115-го німецького батальйону охоронної поліції, яка увійшла до складу 118-го німецького батальйону охоронної поліції Schutzmannschaft під загальним керівництвом німецьких офіцерів зондер-батальйону СС "Дирлевангер".

"23 березня 1943 р. сержант Катрюк, будучи начальником відділення першого взводу першої роти батальйону 118, скоїв масові вбивства мирних жителів села Хатинь", - йдеться в повідомленні.

За даними слідства, Катрюк імовірно брав участь у цих подіях узгоджено з начальником штабу батальйону 118 Григорієм Васюрою та заступником командира першої роти батальйону 118 Василем Мелешком, а також іншими особами. Військовий трибунал Білоруської РСР визнав винними Васюру і Мелешка і засудив їх до розстрілу. Вирок було виконано в 1975 р.

"Кримінальну справу порушено за ст. 357 КК РФ про геноцид", - йдеться в повідомленні.

Зазначимо, злочини, вчинені в Хатині, вважаються порушенням Гаазької конвенції про закони і звичаї сухопутної війни. Росія буде домагатися екстрадиції Катрюка, який перебуває в Канаді.

За офіційною інформацією, в результаті трагедії в Хатині в 1943 р. вбито 149 мирних жителів, у тому числі 75 дітей, а також спалено всі житлові будинки.

Нагадаємо, ГПУ передала в Кабмін матеріали для Гааги за злочинами керівництва РФ в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram