ГоловнаСвіт

Перший тур виборів президента Польщі виграв опозиціонер

Коморовський несподівано посів лише друге місце

Перший тур виборів президента Польщі виграв опозиціонер
Анджей Дуда
Фото: EPA/UPG

Перший тур виборів президента Польщі виграв представник опозиційної партії "Право і Справедливість" Анджей Дуда з результатом 34,8%. Нинішній президент Броніслав Коморовський - лише другий з результатом 32,2%, пише "Польське радіо" з посиланням на результати екзит-полів.

Такі результати стали несподіванкою, оскільки проведені раніше соцопитування пророкували перемогу Коморовського. "Вже відомі вступні результати першого туру, треба їх сприйняти як серйозне попередження для влади, треба винести урок", - прокоментував свою поразку у першому турі Коморовський.

Кандидатуру Дуди підтримали переважно виборці, які проживають у сільській місцевості. У свою чергу у містах, навіть найменших, перемагав Коморовський.

Третє місце, згідно з екзит-полами, отримав музикант і громадський діяч Павло Кукіз. Його підтримали близько 20% виборців. Серед молоді 19-29 років він отримав найбільшу підтримку серед усіх кандидатів - понад 41%, тоді як Коморовський - менш ніж 14%.

"Друг Путіна", ультраправий євродепутат Януш Корвін-Мікке посів четверте місце на виборах із результатом 4,4%, на п'ятій позиції - єдина жінка-кандидат, представниця Союзу лівих демократів Магдалена Огурек з 2,4%.

Явка на польських виборах склала лише 49,4%.

Президент Польщі обирається на 5 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram