ГоловнаСвіт

Духовний лідер Ірану назвав геноцидом військову операцію проти єменських повстанців

Президент Ірану назвав помилкою військову операцію саудівців проти сунітських повстанців

Духовний лідер Ірану назвав геноцидом військову операцію проти єменських повстанців
Хаменеи
Фото: topnews.in

Духовний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї назвав геноцидом військову операцію міжнародної коаліції на чолі з Саудівською Аравією проти шиїтських повстанців-хоуситів у Ємені.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Агресія Саудівської Аравії проти Ємену і його невинного народу була помилкою. Вона створює небезпечний прецедент для регіону. Це злочин і геноцид, який можна розглядати в міжнародних судах", - сказав Хаменеї.

Водночас президент Ірану Хасан Рухані заявив, що Саудівська Аравія робить ту саму помилку, що і в інших країнах, де саудівці підтримують сунітів у боротьбі з шиїтами. "Ви спробували у Лівані і зрозуміли, що зробили помилку. Ви спробували у Сирії і усвідомили помилку. Ви зрозуміли неправильність своїх дій в Іраку. Дуже скоро така ж доля спіткає вас у Ємені", - сказав Рухані.

У четвер, 8 квітня, Тегеран відправив до берегів Ємену два військові кораблі під приводом боротьби з піратством.

Коаліція, до якої входять країни Перської затоки, Єгипет, Йорданія і Судан, на прохання єменського президента Абд Раббу Мансура Хадді у ніч на 26 березня почала в Ємені військову операцію "Буря рішучості". Дії коаліції спрямовані проти шиїтських повстанців-хоуситів. Авіаудари завдали по аеропорту столиці Ємену Сани і низці військових об'єктів. Від початку військової кампанії загинули понад 600 осіб.

Хоусити - шиїтські бойовики, котрі захопили більшу частину територій Ємену, в тому числі столицю. Вважається, що їх підтримує Іран, проте сам Тегеран заперечує це.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram