ГоловнаСвіт

НАТО у щорічному звіті жорстко розкритикувало Росію

Країни Альянсу бачать для себе загрозу з боку східного Середземномор'я, Близького Сходу та Північної Африки

НАТО у щорічному звіті жорстко розкритикувало Росію
Йенс Столтенберг
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтонберг представив у п'ятницю річний звіт альянсу за 2014 рік, в якому Росію жорстко розкритикували.

Відповідний звіт оприлюднили на сайті НАТО.

"У 2014 році Росія і підтримувані нею сепаратисти почали кампанію насильства, спрямовану на дестабілізацію України як суверенної держави. Російські агресивні дії порушують міжнародне право і зобов'язання Росії в галузі безпеки, у тому числі Гельсінський заключний акт", - йдеться у звіті альянсу.

За оцінкою НАТО, "дії Росії докорінно змінили бачення Європи в цілому як вільного і мирного континенту і являють собою загрозу безпеці та стабільності в Європі та за її межами".

У зв'язку з цими подіями міністри закордонних справ країн-учасниць НАТО ухвалили рішення припинити практичне цивільне та військове співробітництво з Росією і зберегти тільки політичні контакти, йдеться у доповіді.

"Понад 20 років НАТО співпрацювала з Росією у побудові взаємовигідного партнерства, в тому числі через механізм Ради Росія-НАТО, заснований на Засадничому акті і Римській декларації. До призупинення практичного співробітництва НАТО і Росія працювали разом з цілої низки напрямків, зокрема у боротьбі з тероризмом, морським піратством, також у кризовому реагуванні. Але, як підтвердили лідери країн НАТО на саміті в Уельсі, умов для конструктивних відносин і співробітництва зараз не існує", - йдеться в документі.

"НАТО підтримує санкції, введені ЄС, "великою сімкою" та іншими країнами, як частину міжнародних зусиль проти дестабілізаційної поведінки Росії. Нестабільність і непередбачуваність на сході і на півдні також змусили НАТО посилити колективну безпеку і стримування потенційних загроз", - заявляють автори звіту.

У звіті зазначені й інші напрямки, в яких країни НАТО бачать для себе загрозу. Насамперед це східне Середземномор'я, Близький Схід і Північна Африка.

У звіті підкреслюється, що на саміті НАТО в Уельсі лідери країн альянсу погодили план, що забезпечує готовність організації до швидкої реакції і відбиття нових загроз безпеці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram