ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Інфляція в Росії у п'ять разів перевищила минулорічний показник

У Росії розслідують факти необґрунтованого підвищення цін на хліб і кілька інших товарів

 Інфляція в Росії у п'ять разів перевищила минулорічний показник
Фото: www.dni.ru

За тиждень з 20 по 26 січня інфляція в Росії склала 0,6%, від початку місяця - 2,1%. Для порівняння: за підсумками січня 2014 року ціни зросли на 0,6%.

Відповідна інформація міститься у матеріалах Росстату.

Найбільше за місяць подорожчали овочі: капуста - на 29,1%, помідори - на 26,9%, огірки - на 24,3%, цибуля - на 20,3%, морква - 19,3%, картопля - 13,4%. Крім того, на 12% піднялася вартість цукру, на 8,8% - рису, на 5,8% - риби. У повідомленні Росстату також сказано, що бензин подорожчав на 0,1%.

28 січня стало відомо, що ФАС порушує справи за фактами необґрунтованого підвищення цін на хліб і кілька інших товарів. У деяких регіонах хліб подорожчав на 20%.

19 січня віце-прем'єр Аркадій Дворкович попередив про те, що тенденція зростання цін на борошно і хліб найближчим часом збережеться. Чиновник також визнав, що існує кілька об'єктивних передумов для зростання цін на товари. За його словами, одна з цих передумов - суттєва залежність Росії від імпорту. Крім того, впливає "подвійне зростання долара до рубля".

Заступник міністра економічного розвитку Олексій Ведєв прогнозує, що пік інфляції припаде на березень-квітень, коли зростання цін сягне 15-17% у річному вираженні.

У Morgan Stanley вважають, що за підсумками 2015 року інфляція у Росії складе 13,7%. Міжнародне рейтингове агентство Fitch у свою чергу вважає, що інфляція в Росії сягне 8,5%.

Згідно з оновленим прогнозом Мінекономрозвитку, інфляція 2015 року складе 7,5%. У ЦБ очікують, що ціни зростуть на 8%. У Мінсільгоспі прогнозують зростання цін на 15%.

Нагадаємо, раніше в середу уряд Росії презентував антикризовий план.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram