ГоловнаСвіт

Затримані в США російські шпигуни використовували агентство ТАСС як прикриття, - ЗМІ

За версією слідства, росіяни цікавилися роботою Нью-Йоркської біржі

Затримані в США російські шпигуни використовували агентство ТАСС як прикриття, - ЗМІ
Эрик Холдер
Фото: EPA/UPG

Обвинувачені американськими спецслужбами у шпигунстві росіяни Євген Буряков та Ігор Споришев використовували російське державне агентство ТАСС для легального прикриття незаконної діяльності.

Про це пише издание Daily Beast з посиланням на джерела, близькі до розслідування.

У заяві Генерального прокурора Еріка Холдера, оприлюдненій на сайті відомства в понеділок, 26 січня, стверджується, що у травні 2013 року підозрювані у справі про шпигунство обговорювали збір інформації під прикриттям якогось "російського провідного державного інформаційного агентства". Назва агентства в документі не згадувалася. При цьому один з обвинувачених, заарештований у Нью-Йорку Євген Буряков, згадується у тексті як співробітник одного з банків, розташованих на Манхеттені. Пізніше російський Внешэкономбанк підтвердив, що Буряков працював заступником керівника представництва цієї організації у Нью-Йорку.

Джерела Daily Beast, близькі до розслідування, стверджують, що вказане "російське провідне державне інформаційне агентство" - це ТАСС.

Далі видання цитує заяву Генерального прокурора США, замінюючи "інформаційне агентство" на ТАСС. У тексті обвинувачення вказується один з епізодів: Євген Буряков мав сформулювати запитання стосовно роботи Нью-Йоркської фондової біржі, при цьому ставити ці питання мали інші, не згадані у справі особи.

За версією звинувачення, 21 травня 2013 року Ігор Споришев подзвонив Євгену Бурякову і сказав, що ТАСС " занадто багато хоче".

"Не знаю, як це прийшло з "верхівки", але їм потрібні три питання про роботу Нью-Йоркської біржі", - сказав Споришев Бурякову, згідно з розшифрованими записами телефонних розмов.

Інформація потрібна була Споришеву, пише The Daily Beast, протягом 15 хвилин. Буряков передзвонив через певний час і запропонував запитати про біржові інвестиційні фонди та ETF (фонди, що торгуються на біржі), включаючи питання про принципи їхньої роботи і механізми дестабілізації ринків. Також Буряков нібито запропонував запитати про ставлення працівників біржі до лімітування використання автоматизованих систем торгівлі акціями.

В агентстві ТАСС поки не коментували причетність підозрюваних у шпигунстві до агентства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram