ГоловнаСвіт

Влада Іспанії затримала Arctic Sunrise - судно організації Greenpeace

Команду Greenpeace можуть оштрафувати на €300 тис.

Влада Іспанії затримала Arctic Sunrise - судно організації Greenpeace
Arctic Sunrise
Фото: neftegaz.ru

Влада Іспанії затримала судно Arctic Sunrise, що належить міжнародній природоохоронній організації Greenpeace.

Про це повідомляє сайт World Maritime News.

За допомогою Arctic Sunrise екологічний рух Greenpeace проводив  протестну акцію проти розвідки нафти біля берегів Канарських островів, яку планує здійснити іспанський енергоконцерн Repsol.

Судно затримали за порушення правил мореплавства під час заходження у виняткову економічну зону Іспанії. Влада відкрила адміністративне провадження за фактом порушення іспанського законодавства про мореплавство - команду Greenpeace можуть оштрафувати на €300 тис. ($376 тис.). Крім того, в очікуванні підсумків дисциплінарного провадження іспанська влада наказала затримати судно до виплати застави в розмірі €50 тис. ($62,6 тис.). При цьому капітана й екіпаж судна не затримали.

Маріо Родрігес, голова Greenpeace в Іспанії, коментуючи ситуацію, заявив: "Затримання Arctic Sunrise порушує права всіх людей, які прагнуть захистити довкілля. Це свідчить про те, що іспанський уряд підтримує інтереси нафтової компанії Repsol, виступаючи проти мирної екологічної організації, яка стоїть в одній лаві з мільйонами людей, які виступають проти безрозсудної розвідки нафти".

15 листопада з борта Arctic Sunrise спустили моторні човни, які потім спробували підпливти до встановленої в морі бурової платформи. Акції екологів завадили катери Військово-морських сил Іспанії. При цьому внаслідок зіткнення човна активістів з військовим катером постраждали два представники Greenpeace, одну активістку госпіталізували з переломом ноги.

Greenpeace звинувачує Repsol у багатьох випадках нафтового забруднення в Іспанії й інших країнах світу. Екологи вважають, що нафторозвідка і видобуток у районі Канарських островів можуть завдати незворотної шкоди рибним ресурсам, а також десяткам видів рідкісних тварин: китам, дельфінам і морським черепахам.

Влада Росії затримувала судно Arctic Sunrise 2013 року під час аналогічної протестної акції на нафтовидобувній платформі в Баренцевому морі. Тоді за хуліганство затримали 30 активістів Greenpeace, які кілька місяців провели під вартою, потім вийшли під заставу і були амністовані. Росія звільнила судно Arctic Sunrise лише на початку червня 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram