ГоловнаСвіт

Верховний суд відмовив владі Каталонії у позові проти Мадрида

9 листопада в Каталонії відбудеться неофіційне опитування щодо відокремлення від Іспанії

Верховний суд відмовив владі Каталонії у позові проти Мадрида
Фото: tsn.ua

Верховний суд Іспанії відмовив уряду Каталонії у позові проти іспанської влади.

Про це повідомляє РИА Новости.

Влада автономії спробувала оскаржити рішення офіційного Мадрида про звернення до Конституційного суду країни з приводу незаконності проведення неофіційного опитування про незалежність автономії 9 листопада.

Наприкінці жовтня уряд Іспанії звернувся у КС із позовом про визнання незаконним проведення опитування про незалежність Каталонії. Уряд Каталонії подав на це рішення скаргу до Верховного суду. На його думку, позов уряду Іспанії порушує конституцію, зокрема, закріплені у ній право на участь, свободу слова та ідеологічну свободу.

ВС у четвер повідомив, що відхилив цю заяву. На думку суддів, захід, на якому наполягала влада Каталонії, не має сенсу, оскільки вони подали позов до ВС вже після того, як рішення центрального уряду опублікували на сайті офіційного друкованого органу королівства BOE (Boletin Oficial del Estado, Офіційний державний бюлетень).

У вівторок КС прийняв позов іспанського уряду до розгляду, таким чином заблокувавши проведення опитування як мінімум на п'ять місяців. Проте влада Каталонії заявила, що проведе неофіційне опитування про незалежність.

У Каталонії в неділю, 9 листопада, відбудеться неофіційне опитування про незалежність, яке проведуть у формі своєрідної консультації із населенням. Воно не матиме будь-яких юридичних наслідків. Каталонці дадуть відповідь на питання "Чи хочете Ви, щоб Каталонія стала державою?" і "Якщо так, то чи хочете Ви, щоб Каталонія стала незалежною державою?".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram