ГоловнаСвіт

Жителі Вашингтона, Аляски й Орегону проголосували за легалізацію марихуани

Легалізацію канабісу підтримують 54% американців

Жителі Вашингтона, Аляски й Орегону проголосували за легалізацію марихуани
Фото: daypic.ru

У вівторок, 4 листопада, жителі столиці США Вашингтона (округ Колумбія), штату Орегон і Аляски проголосували за легалізацію виробництва та зберігання марихуани.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Як уточнює CNN, у Вашингтоні особам віком від 21 року дозволять зберігати для особистого використання до двох унцій (56,7 грама) марихуани та вирощувати до шести рослин. При цьому продаж марихуани заборонено, але одну унцію жителі міста зможуть передавати іншим людям безкоштовно. За даними місцевих ЗМІ, за цю ініціативу проголосували 65% виборців, 28% висловилися проти.

Тим часом, незважаючи на волевиявлення місцевих жителів, рішення про легалізацію вирощування марихуани у Вашингтоні не є остаточним. Округ Колумбія має особливий статус, тому тут, на відміну від інших американських штатів, Конгрес США може відхилити цю ініціативу, і деякі законодавці вже заявили про намір діяти саме так.

У штаті Орегон населенню дозволять зберігати, використовувати і купувати марихуану з 21 року, у зв'язку з чим буде створено систему регулювання й оподаткування обігу наркотику за моделлю, що діє у штатах Колорадо і Вашингтон. Це також передбачає створення у штаті спеціальних магазинів, які торгують канабісом із рекреаційною метою.

Читайте: Уругвай став першою країною, яка повністю легалізувала марихуану

За даними ЗМІ, очікують, що за дозвіл проголосують і в штаті Аляска. Згідно з попереднім підрахунком голосів, там легалізацію легкого наркотику підтримують 54%.

Також до легалізації марихуани з медичною метою (при епілепсії, раку, ВІЛ і глаукомі) схиляються 56% виборців острова Гуам у Тихому океані, що є американською територією, зазначає The Huffington Post.

У штаті Флорида медичне використання канабісу не дозволять, оскільки ця ініціатива не отримала необхідних 60% голосів виборців.

Окрім того, референдум про повну легалізацію марихуани для використання з рекреаційною метою пройшов у двох містах штату Мен: у Левінстоні жителі проголосували проти, а в Південному Портленді - за. Крім того, жителі двох округів штату Нью-Мексико приймають рішення про декриміналізацію канабісу.

За даними CNN, останніми роками число прихильників легалізації марихуани в США зростає, і зараз її підтримують 54% американців. 2012 року марихуану дозволили до продажу у штатах Вашингтон і Колорадо, а її використання з медичною метою зараз дозволено в більш ніж 20 американських штатах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram