ГоловнаСвіт

2014 року в Іраку було вбито понад 5,5 тис. мирних жителів, - ООН

ООН відзвітувала про злочини іракських ісламістів і силовиків

2014 року в Іраку було вбито понад 5,5 тис. мирних жителів, - ООН
Боевики ИГИЛ
Фото: EPA/UPG

Щонайменше 5576 мирних жителів стали жертвами насильства в Іраку від початку 2014 року.

Про це в п'ятницю, 18 липня, повідомляє агентство Рейтер з посиланням на доповідь ООН.

Окрім того, за підрахунками ООН, з січня 2014 року поранення отримали щонайменше 11 665 мирних іракців.

Минулого місяця повстанці захопили низку населених пунктів на півночі Іраку, зокрема, найбільше за величиною місто в цьому районі - Мосул. З 2400 осіб, убитих в червні, 1531 були цивільними особами, заявили в ООН раніше цього місяця.

У доповіді також говориться про "систематичні та кричущі порушення" міжнародного права з боку групи бойовиків "Ісламська держава" (раніше "Ісламська держава Іраку і Леванту").

В ООН з'ясували, що серед інших злодіянь ісламісти проводили страти мирних жителів, здійснювали сексуальне насильство щодо жінок і дівчат, здійснювали викрадення і цілеспрямовані вбивства політичних, громадських і релігійних лідерів, вбивали дітей.

У доповіді також наводяться правопорушення, вчинені урядовими силами Іраку та проурядовими ополченцями, зокрема, "масові позасудові страти ув'язнених і затриманих", які, як підкреслюють в ООН, можуть бути військовим злочином.

В ООН також зазначили, що через "погіршення ситуації з безпекою" здатність організації здійснювати безпосередній моніторинг і перевірку всіх повідомлень різко знизилася.

Понад 1,2 мільйона іракців стали вимушеними переселенцями після ескалації насильства минулого місяця, наголошується в доповіді.

Бойовики ІДІЛ на початку червня перейшли в наступ в Іраку і взяли під контроль північний захід ісламської республіки, і оголосили про намір захопити столицю країни - Багдад. Окрім того, ісламісти ІДІЛ протягом декількох років воюють проти армії Башара Асада в Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram