ГоловнаСвіт

Путін хоче прямого постачання газу до Європи через ситуацію в Україні

Президент РФ назвав "дурістю" розмови про зниження енергозалежності Європи від Росії

Путін хоче прямого постачання газу до Європи через ситуацію в Україні
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін заявив, що ситуація в Україні підтверджує необхідність прямого постачання газу до Європи, оминаючи транзитні країни.

Таку заяву він зробив, виступаючи в рамках Петербурзького міжнародного економічного форуму, повідомляє РБК.

Він вважає, що активну позицію у створенні прямих маршрутів експорту газу до Європи має зайняти Єврокомісія. При цьому він назвав "абсолютною дурістю" розмови про необхідність зниження енергозалежності Європи від Росії. За словами Путіна, односторонньої енергозалежності Європи від Росії не існує.

"Не випадково, що навіть у період гучних розмов про необхідність зниження енергозалежності від Росії, які на мій погляд, є абсолютною дурістю, тому що жодної односторонньої залежності ніколи не виникає, завжди взаємозалежність, постачання наших енергоресурсів до Європи постійно зростали", - заявив він.

Президент РФ підкреслив, що Росія сумлінно виконує свої контрактні зобов'язання щодо постачання енергоресурсів і розраховує на аналогічний підхід з боку споживачів і країн-транзитерів. При цьому Путін також заявив, що не драматизує ситуацію довкола планів партнерів із розширенню кола постачальників газу до Європи.

"Так, ми знаємо про плани партнерів розширити коло постачальників газу в Європу, проте не драматизуємо ситуацію", - підкреслив президент РФ.

"Не сумніваємося, в ЄС добре розуміють, що постачання з Росії допомагають диверсифікувати енергобаланс Євросоюзу", - додав він.

Вихід Росії на азіатські ринки президент РФ пояснив повільним зростанням енергоспоживання в Європі і проблемами з транзитом.

Нагадаємо, прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв назвав вимоги України

про надання Росією пільгової ціни на газ із подальшою оплатою боргу шантажем чи хамством.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram