ГоловнаСвіт

Обама сподівається на компроміс з Росією щодо Криму

США погрожують Москві "важкими наслідками" на світовій арені

Обама сподівається на компроміс з Росією щодо Криму
EPA/UPG

Президент США Барак Обама сподівається, що в дні, які залишилися до референдуму в Криму, Захід і Кремль знайдуть дипломатичне рішення, без якого Москву очікують важкі наслідки на світовій арені.

"Моя надія полягає в тому, що наслідками дипломатичних зусиль найближчих декількох днів стане переосмислення процесу, який розвивається зараз", - сказав сьогодні Обама на зустрічі в Білому домі з прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком, повідомляє Reuters.

Американські офіційні особи сказали, що минулого тижня держсекретар США Джон Керрі передав міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову список пропозицій на одному аркуші паперу, як покласти край протистоянню навколо Криму, включаючи ідею створення "контактної групи", яка б привела Росію, Україну й інші країни до вироблення дипломатичного рішення.

США дали зрозуміти, що хочуть відведення російських військ назад в місця дислокації в Криму, де орендує базу російський Чорноморський флот, роззброєння місцевих ополченців і руху Москви в напрямку прямих переговорів з Києвом.

"За пару днів до референдуму в Криму, який вирішить, чи ставати частиною Росії, Обама і український прем'єр намітили варіант дипломатичного вирішення, націленого на більш повне врахування думки росіян у регіоні, який став предметом суперечки", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше Обама заявив, що США та інші країни світу "будуть змушені" зробити так, що Росія "дорого заплатить, якщо продовжуватиме свою лінію щодо України".

Також зазначимо, завтра Керрі і Лавров мають намір провести 11-годинну зустріч.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram