ГоловнаСвіт

Лідери ЄС закликають Іран почати переговори

В іншому разі Ісламській Республіці загрожують нові санкції.

Лідери ЄС закликають Іран почати переговори
архивное фото

Лідери Євросоюзу в п'ятницю, 19 жовтня, закликали Іран або припинити свою ядерну діяльність і вступити в "значущі" переговори, або очікувати жорстких економічних санкцій.

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

Нагадаємо, на початку цього тижня уряди ЄС узгодили санкції проти банківського сектора, вантажоперевезень і промисловості Ірану. Таким чином ЄС розраховує змусити Іран відмовитися від здійснення його ядерної програми.

У заяві, опублікованій після чергового дводенного саміту, лідери ЄС заявили, що Іран "кричущим чином порушує" правила ядерного нерозповсюдження, проте, якщо він відмовиться від своєї ядерної програми, санкції буде скасовано.

"Іранський режим може діяти відповідально і покласти край санкціям, - ідеться в заяві. - Але поки країна не зробить цього, ЄС, як і раніше, має намір посилювати, в тісній співпраці з міжнародними партнерами, тиск на Іран".

За словами дипломатів, західні уряди сподіваються відновити дипломатичні відносини з Іраном після закінчення президентських виборів у США, призначених на 6 листопада. Однак після трьох невдалих раундів переговорів у цьому році вони побоюються, що це не принесе значущих результатів.

Між тим, врегулювання конфлікту стає все більш актуальним, оскільки Ізраїль - єдина ядерна держава на Близькому Сході - загрожує завдати військових ударів по іранських ядерних об'єктах. Своєю чергою, цей крок може спровокувати нову війну в регіоні.

Тегеран заперечує звинувачення в розробці зброї масового знищення і стверджує, що його ядерна програма має винятково мирний характер.

Через санкції Ірану стало значно складніше продавати і транспортувати свою нафту, крім того, вони призвели до падіння курсу іранської валюти і зростання інфляції. Попри це, Іран не планує відмовлятися від ядерної діяльності, яку вважає своїм суверенним правом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram