ГоловнаСвіт

Китай відкриває колишні військові об'єкти для туристів

Бажаючих дізнатися про історію становлення КПК - десятки мільйонів.

Китай відкриває колишні військові об'єкти для туристів
Фото: newsfiber.com

База Малань, яка є місцем створення ядерної потужності КНР, поступово розкриває таємниці проведення в Урумчі ядерних випробувань і стає привабливою для відвідувачів зоною "червоного туризму".

Цей полігон було створено 1950-их років у пустелі на західному березі озера Лобнор на території Байінголен-Монгольського автономного округу. Наступного десятиліття він став одним з центрів дослідження ядерної зброї, повідомляє УКРІНФОРМ.

Тут досі збережені житлові та службові приміщення, де працювали військові і вчені оборонної промисловості Китаю. Серед старих об'єктів найбільш примітною є одна підземна будова - тунель завдовжки 300 м, де розміщувався командний штаб протиповітряної оборони.

Сьогодні база Малань перетворена в селище міського типу, де створена комплексна житлова інфраструктура. 2011 року китайський Держкомітет у справах розвитку і реформ включив її у другий список зон так званого "червоного туризму", що мають славетну історію.

"Червоним туризмом" в Китаї позначають місця бойової слави революції. Здебільшого вони пов'язані з історією Компартії Китаю. Останнім часом це стало досить дохідним комерційним проектом, особливо в тих частинах країни, де не багато природних і культурних пам'яток.

Бажаючих доторкнутися до історії становлення КПК - десятки мільйонів. Вони не тільки відвідують музеї та старі бази часів революції, але й пішки проходять десятки кілометрів по непростих гірських стежках, повторюючи "великий похід Центральної червоної армії".

Як повідомляли раніше, більшість китайців віддають перевагу подорожувати у своєму регіоні - Гонконг, Макао і Таїланд. Але поступово вони відкривають для себе США і Європу, причому багато хто їде до німецького міста Трір, на батьківщину Карла Маркса.

Щорічно близько 300 тис. китайських студентів відправляються на навчання за кордон. Особливу популярність мають серед них американські та австралійські університети. Водночас залишатися там китайці не поспішають. Багато хто сподівається, що закордонні дипломи допоможуть їм швидше знайти роботу в Китаї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram