ГоловнаСвіт

Австрійські вчені дослідили, що вибори в Росії було сфальсифіковано

У країні виявили "аномальні" зони, де голосувало практично все населення.

Австрійські вчені дослідили, що вибори в Росії було сфальсифіковано

Австрійські вчені, використавши нову статистичну модель, з'ясували, що на березневих президентських виборах 2012 року в Росії, ймовірно, широко практикували випадки шахрайства - вкидання бюлетенів і підтасовування.

У дослідженні, результати якого нещодавно опублікували в науковому виданні Proceedings of the National Academy of Sciences, так само згадано Уганду. У ній, на думку вчених, ситуація з чесністю виборів така сама плачевна.

Модель, розроблена Петером Клімеком, Юрієм Єгоровим, Рудольфом Ханелем і Стефаном Турнером, ґрунтується на ідеї, що про ймовірні підтасовування свідчить надзвичайно висока явка виборців (майже 100%) - якщо більшість із них голосує за одного кандидата.

Для підтвердження гіпотези вивчили вибори в 11 країнах. У деяких випадках (у Румунії, Фінляндії, Франції) явка в більшості районів була приблизно однаковою, а кандидати, які здобули в підсумку перемогу, набрали приблизно однакову кількість голосів.

У Росії ж справи інші. У країні вчені виявили "аномальні" зони, де голосувало практично все населення, причому більшість віддала свої голоси переможцеві Володимиру Путіну. Згідно з документами ВЦВК, йдеться про республіки Кавказу: наприклад, у Карачаєво-Черкесії Путін набрав 91,36% голосів, у Дагестані - 92,84%, а в Чечні цей кандидат отримав рекордні 99,76%, тоді як явка в цих регіонах була практично 100%.

Як пише в блозі The Los Angeles Times оглядач Джон Бардін, "такі дані наводять на думку, що в інших кандидатів відверто забирали голоси".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram