ГоловнаСвіт

У Росії посилять покарання за осквернення церковних святинь

Законопроект підтримають усі думські фракції.

У Росії посилять покарання за осквернення церковних святинь

У Кримінальному кодексі РФ з'явиться стаття 243.1 "Образа релігійних переконань і почуттів громадян".

Відповідний законопроект, який повинні незабаром внести в Держдуму, підтримають усі думські фракції.

Перша частина нової статті КК РФ передбачає покарання за публічні образи релігійних переконань громадян і прилюдне приниження богослужінь, релігійних обрядів і церемоній. Ці правопорушення каратимуть штрафом на суму 300 тисяч рублів, обов'язковими роботами на строк до 200 годин або позбавленням волі терміном до трьох років.

Друга частина статті описує покарання за осквернення та руйнування об'єктів і предметів релігійного поклоніння, зокрема місць здійснення релігійних обрядів і паломництва. За це порушнику можуть призначити штраф на суму від 100 до 500 тисяч рублів, 400 годин обов'язкових робіт або п'ять років в'язниці.

Паралельно з уведенням у КК РФ нової статті буде посилено відповідальність за статтею 5.26 КрАП (порушення законодавства про свободу совісті, свободу віросповідання та про релігійні об'єднання). Зокрема, штрафи, передбачені статтею, зростуть приблизно в сто разів і будуть становити від 10 до 100 тисяч рублів.

Посилення покарання за образи релігійних почуттів громадян і осквернення святинь пов'язане зі зростанням злочинів у цій сфері. Як повідомляє сайт Держдуми, 24 вересня міжфракційна депутатська група із захисту християнських цінностей звернула увагу на "випадки вбивств духовних лідерів, насильство щодо віруючих, спилювання хрестів, руйнування храмів" та інші такі акти.

У зв'язку із цим 25 депутатів, як очікується, ухвалять постанову про захист релігійних почуттів громадян. Наступним кроком після прийняття цієї заяви стане внесення до Держдуми законопроекту про введення в КК РФ статті за образу релігійних почуттів.

Пропозиції посилити законодавство в цій сфері з'явилися в перші дні після лютневої акції панк-гурту Pussy Riot у храмі Христа Спасителя, за яку згодом трьох учасниць гурту засудили до двох років позбавлення волі за статтею 213 КК РФ (хуліганство). Зокрема, осквернення святинь запропонував вважати кримінальним злочином протоієрей Всеволод Чаплін.

Про те, що в Держдумі йде робота над законопроектом, який посилює покарання за такі правопорушення, стало відомо в середині вересня 2012 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram