ГоловнаСвіт

Іран підтвердив факт відправки спецназу в Сирію

Іранські військові прибули в країну на літаках разом із сотнями тонн військового вантажу: зброєю, ракетами, екіпіровкою.

Іран підтвердив факт відправки спецназу в Сирію

Військове керівництво Ірану визнало факт відправки військовослужбовців Корпусу вартових ісламської революції в сусідні країни, в тому числі в Сирію. Про це 16 вересня повідомляє ліванський ресурс Naharnet із посиланням на командувача Корпусом, бригадного генерала Мохаммеда Алі Джафарі.

За словами Джафарі, "деяка кількість" військовослужбовців спецпідрозділу Кодс перебуває в Сирії та Лівані. Генерал пояснив, що іранські військові присутні в цих країнах як радники. "Це не означає, що в нас там є військова присутність", - запевнив Джафарі.

Крім того, генерал заявив: якщо проти Ірану розпочнуть військову кампанію, то керівництво Ісламської республіки залишає за собою право відповісти на агресію ударами по Ормузській протоці, а також по базах США в Бахрейні, Кувейті, Саудівській Аравії та ОАЕ. Всі ці об'єкти, нагадав Джафарі, розташовані всередині радіусу дії іранських ракет.

6 вересня 2012 року про відправку іранських військовослужбовців у Сирію написала британська The Daily Telegraph. Посилаючись на дані західних розвідслужб, видання повідомило, що рішення про надання такої допомоги Дамаску Тегеран ухвалив у липні 2012-го після загибелі сирійського міністра оборони від рук терориста-смертника. Іранські військові прибули в країну на літаках разом із сотнями тонн військового вантажу: зброєю, ракетами, екіпіровкою.

Відомості про присутність у Сирії вартових ісламської революції з'являлися і раніше. Так, у травні 2012 року про відправку військових на допомогу Башару Асаду розповів заступник командира "Кудс" Ісмаїл Гаан. За його словами, до появи іранських військ, сирійська опозиція "вбивала занадто багато людей". Однак до виступу Мохаммеда Алі Джафарі керівництво Корпусу вартових ісламської революції офіційно не визнавало факту присутності своїх військових у Сирії.

Громадянська війна в Сирії почалася в березні 2011 року. Відтоді у збройних сутичках між опозицією і прихильниками режиму Асада, за інформацією правозахисників, загинуло 25 тисяч осіб, понад 235 тисяч утекли в інші країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram