ГоловнаСвіт

Американські розвідники вимагають продовжити дію закону про електронне спостереження

Цей закон порушує громадянські свободи американців.

Американські розвідники вимагають продовжити дію закону про електронне спостереження
Фото: vesti.kz

У США розвідники у вівторок, 11-ту річницю терактів 11 вересня 2001 року, вимагають, щоб Конгрес продовжив суперечливий закон про електронне спостереження.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Роберт Літт, головний юрист Управління директора національної розвідки, заявив журналістам, що продовження Конгресом закону про електронне шпигунство є "вищим пріоритетом" розвідувального співтовариства США.

За словами Літта, якщо дію закону, термін дії якого закінчується наприкінці 2012 року, не буде продовжено, американські розвідслужби втратять доступ до того, що він охарактеризував як "дуже, дуже важливе джерело цінної розвідувальної інформації".

Відповідні комітети в Палаті представників і Сенаті затвердили схожі, однак не ідентичні варіанти законопроектів, які дозволять розширити закон про електронне спостереження. Ці законопроекти є оновленою версією Закону про спостереження за іноземним шпигунством (FISA). Версія Комітету Сенату США з розвідки продовжує дію цього закону до 2017 року, а версія юридичного комітету Сенату версія - до 2015 року.

Проте критики закону про електронне спостереження в Конгресі заявляють, що готові використовувати законодавчі тактики, щоб запобігти продовженню закону, якщо адміністрація президента та інші законодавці не ухвалять поправки для захисту громадянських свобод американців. Так, сенатор Рон Віден, демократичний член Комітету Сенату США з розвідки, виступив за "утримування" законопроекту доти, поки Сенат не ухвалить більш суворі заходи захисту від несанкціонованого шпигунства за американцями.

Віден також сказав, що, після протесту з боку групи сенаторів, адміністрація Обами визнала, що деякі американські права, що забороняють несанкціоноване спостереження, були порушені. Він також зазначив, що доти, поки в законі про електронне спостереження є лазівки, його може бути продовжено лише на досить короткий період часу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram