ГоловнаСвіт

Представник ООН визнав неприпустимим втручання в сирійський конфлікт

В останні місяці західні країни і монархії Близького Сходу розглядають можливість надання допомоги повстанцям.

Представник ООН визнав неприпустимим втручання в сирійський конфлікт
Лахдар Брахими
Фото: gazeta.ru

Спецпредставник ООН по Сирії Лахдар Брахімі визнав неприпустимим іноземне військове втручання в сирійський конфлікт. Таку точку зору він висловив 1 вересня в інтерв'ю телеканалу "Аль-Арабія".

За словами Брахімі, збройне втручання третіх сил у те, що відбувається, "означатиме провал дипломатичних зусиль". Як наголосив спецпредставник ООН, для нього такого варіанту "не існує, і не буде існувати ні завтра, ні післязавтра". Він також заявив, що наразі арабські країни не ведуть переговорів про можливе введення військ до Сирії.

Брахімі також висловив думку, що уряд Башара Асада несе велику відповідальність за те, що відбувається в країні, ніж опозиція, і зазначив, що влада повинна прислухатися до своїх противників і "задовольнити попит суспільства на зміни".

1 вересня Брахімі офіційно вступив на посаду спеціального представника ООН по Сирії. До нього цю посаду з лютого 2012 року обіймав Кофі Аннан, який склав повноваження після провалу запропонованого ним плану мирного врегулювання. Навесні Аннан домігся від протиборчих сторін запевнень про взаємне припинення вогню, проте на ділі цих угод не дотримував ані уряд, ані повстанці.

Повстання в Сирії почалося в березні 2011 року і з часом переросло в повноцінну громадянську війну. Досі на рівні ООН світовій спільноті не вдалося домовитися про вироблення спільного плану дій для припинення конфлікту. Всі проекти резолюцій, спрямовані проти уряду Асада, блокували Росія та Китай.

В останні місяці західні країни та монархії Близького Сходу розглядають можливість надання допомоги повстанцям за рамками ООН, у тому числі, шляхом проведення військової операції в країні. 20 серпня президент США Барак Обама заявив, що Вашингтон розгляне можливість застосування сили в разі використання військами Асада хімічної зброї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram