ГоловнаСвіт

Гамбурзькі мусульмани домоглися офіційного визнання своїх звичаїв

Із 1,7 мільйона мешканців міста представників ісламської й алавітської громад - приблизно 120 тисяч.

Гамбурзькі мусульмани домоглися офіційного визнання своїх звичаїв
Мечеть в Гамбурге
Фото: i-r-p.ru

Представники мусульманської й алавітської громад Гамбурга 15 серпня підписали з мерією міста угоду про засади взаємин. З одного боку документ підписав бургомістр - лівоцентрист Олаф Шольц, з іншого - Рада ісламської громади (шура), Спілка турків-мусульман, Асоціація ісламських культурних центрів, а також лідери місцевих алавітів.

11-сторінкова угода визнає право мусульман і алавітів Гамбурга проводити різні релігійні церемонії відповідно до встановлених звичаїв, дає їм право впливати на програму шкільних уроків релігійного навчання, а також надає статус вихідних днів святам мусульман і алавітів (цей пункт стосується тільки послідовників відповідних релігій).

В обмін на це представники ісламської й алавітської громад погодилися визнати "основні цінності конституційного порядку", відкинути "насильство і дискримінацію за ознакою походження, сексуальної орієнтації, релігії, політичних поглядів" і визнати рівність статей.

З 1,7 мільйона мешканців Гамбурга мусульман і алавітів - приблизно 120 тисяч. Разом вони становлять найчисленнішу релігійну меншину міста.

Раніше мерія Гамбурга вже уклала аналогічні угоди з лідерами християнських і іудейських громад міста. На думку Шольца, такі угоди можуть слугувати прикладом вирішення міжкультурних і міжрелігійних проблем і для інших міст Німеччини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram