ГоловнаСвіт

Євросоюз виступив проти роздачі румунських паспортів молдованам

ЄС стурбований політикою Бухареста щодо Молдови.

Євросоюз виступив проти роздачі румунських паспортів молдованам
Румынский паспорт
Фото: gidepark.ru

Прем'єр-міністр Румунії Віктор Понта визнав, що Європейський Союз стурбований політикою Бухареста стосовно надання мешканцям Республіки Молдова румунського громадянства.

Про це він заявив сьогодні на зустрічі зі своїм молдовським колегою Володимиром Філатом, зазначивши, що Бухарест планує вийти з новою політикою щодо Кишинева, яка полягає в методах, які застосовував президент Траян Бесеску.

Румунський прем'єр наголосив на значенні розвитку двосторонніх відносин і запевнив, що в майбутньому Молдова отримає сильного соратника в європейській сім'ї.

"Із першого дня свого призначення я хотів прибути до Кишинева. Якщо чесно, нинішню зустріч можна назвати спільної зустріччю кабмінів двох країн. Ми готові продовжити добрі справи, розпочаті раніше. Крім того, ми хочемо довести, що два прем'єр-міністри з одного покоління, нового політичного покоління, здатні вести дуже хороші сентиментальні, культурні відносини між Румунією і Республікою Молдова", - зазначив Понта.

Румунський прем'єр повідомив, що не буде жодних зволікань із наданням громадянства Румунії мешканцям Молдови, а наступного року уряд Румунії видасть 10 тисяч стипендій для молдовських студентів.

"Завжди, і в опозиції, і прийшовши до влади, я залишаюся прихильником ідей, що, незалежно від різного невдоволення, яке існує в європейському плані, ми маємо історичний обов'язок просувати і надавати румунське громадянство мешканцям Республіки Молдова, і я ніколи не зміню цієї думки", - наголосив він, визнавши той факт, що ЄС стурбований такою політикою.

Про взаємини з Володимиром Філатом румунський прем'єр наголосив, що "ми давно знайомі, і всі ці роки говорили про те, які кроки поліпшать ситуацію між нашими країнами. Водночас ми маємо намір показати, що за красивими словами підуть і справи".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram