ГоловнаСвіт

"Аль-Каїда" попрямувала до Сирії

Ірак зміцнює свої кордони.

"Аль-Каїда" попрямувала до Сирії
архивное фото
Фото: www.securitylab.ru

Міністр закордонних справ Іраку Хошияр Зібарі заявив, що Ірак володіє "достовірною інформацією" про перехід бойовиків "Аль-Каїди" з Іраку в Сирію, і відправив на кордон підкріплення.

Про це повідомляє Reuters 5 липня.

Зібарі сказав, що "оперативні співробітники" "Аль-Каїди" користуються старими маршрутами контрабанди зброї.

"У нас є достовірна інформація і дані розвідки, що члени терористичних мереж "Аль-Каїди" вирушили в іншому напрямку, в Сирію, щоб допомогти, щоб підтримувати зв'язок, щоб здійснювати терористичні акти", - сказав він на прес-конференції в Багдаді.

Сирія стверджує, що 16-місячне повстання проти президента Башара Асада є не народним повстанням, а змовою "терористів", яких фінансують із-за кордону. Уряд вважає, що у фінансуванні повстанців не останнє місце займають багаті монархії Перської затоки - Саудівська Аравія і Катар.

Асад, який належить до секти алавітів, що становить меншість у переважно сунітській державі, також часто заявляє, що насильство в Сирії має ознаки "Аль-Каїди" та її сунітської ісламістської ідеології.

Зібарі зазначив, що Ірак посилив безпеку уздовж 680-кілометрового кордону із Сирією.

"Більшість терористів-смертників, іноземні бойовики й інші елементи "Аль-Каїди" потрапляли до Іраку із Сирії. Тому вони мають маршрути і зв'язки. Це не означає, що ці операції проводяться регулярно й організовано", - наголосив він.

"Наша головна турбота - екстремістські угруповання, які вкорінюються в сусідніх країнах для створення баз", - сказав Зібарі, додавши, що оперативники "Аль-Каїди" підтримують зв'язок через підпільні мережі бойовиків.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун заявив, що вважає "Аль-Каїду" відповідальною за мінування автомобілів у Дамаску в травні. Унаслідок тих вибухів загинули щонайменше 55 осіб.

"Аль-Каїда" в Іраку взяла на себе відповідальність за деякі нещодавні вибухи, скеровані проти шиїтів. Так організація намагається розпалити релігійний конфлікт, який може зірвати угоду про розподіл влади між між шиїтським, сунітським і курдським блоками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram