ГоловнаСвіт

Японія: перебіжчики з правлячої партії сформують власну партію

Колишній лідер демократів звинувачує прем'єр-міністра в порушенні передвиборних обіцянок.

Японія: перебіжчики з правлячої партії сформують власну партію
Фото: 2.bp.blogspot.com

Японський політичний важковаговик Ітіро Одзава і десятки інших членів парламенту, які вийшли з правлячої Демократичної партії Японії (ДПЯ) на знак протесту проти запланованого підвищення податку з продажів, вирішили сформувати нову партію, що може додати головного болю уряду.

Про це повідомляє Reuters.

Депутат, близький до Одзаві сказав, що близько 50 перебіжчиків із ДПЯ, як очікують, вступлять у партію після її створення, запланованого на 11 липня. Відхід Одзави та його послідовників знижує кількість місць ДПЯ в нижній палаті парламенту Японії, яка складається з 480 депутатів, до 250. Попри це, уряд зможе зберегти більшість у нижній палаті, яка має більше прав, аніж верхня.

Аналітики кажуть, що Одзава, відомий як "Руйнівник" за кількість зруйнованих політичних партій, створених ним самим, надаватиме певний політичний вплив і стане перешкодою для прем'єр-міністра Есіхіко Нода.

Нова партія може ухвалити резолюцію, яка не має обов'язкової сили, але є образливою, щодо прем'єр-міністра у верхній палаті. Резолюцію можуть ухвалити, якщо інші опозиційні партії наслідуватимуть цей приклад.

"Я все ще думаю, що Одзава може бути важливим фактором. Ніхто не грає з Одзавою, тому що вони люблять його. Вони грають із ним, тому що змушені", - сказав професор Софійського університету Коїті Накано.

Одзава, якому деякі приписують прихід демократів до влади 2009 року, говорить, що план подвоїти податок із продажів до 10% до кінця 2015 порушує передвиборну обіцянку партії.

Законопроект, спрямований на боротьбу зі зростаючим державним боргом, було затверджено нижньою палатою минулого тижня за згодою опозиції. Як очікують, він також отримає схвалення в контрольованій опозицією верхній палаті.

Втрата парламентської більшості може спровокувати Нода піти у відставку, або розпустити нижню палату парламенту й оголосити дострокові вибори. Попри це, аналітики вважають, що він має намір здійснити податковий прорив, який назвав головною метою свого 10-місячного прем'єрства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram