ГоловнаСвіт

У Москві представили двотомник про українських націоналістів

Хронологічний збірник охоплює період Другої світової війни.

У Москві представили двотомник про українських націоналістів
Фото: "Фокус"

У Москві презентували збірник із понад 500 документами, що стосуються діяльності українських націоналістичних організацій під час Другої світової війни.

"Збірник документів є першим у Росії науковим виданням, присвяченим діяльності українських націоналістичних організацій у роки Другої світової війни. Укладачі зосередили увагу на сюжетах, що викликають найгостріші суперечки, пов'язані з відсутністю достатньої кількості джерел", - сказав у п'ятницю керівник Федерального архівного агентства Андрій Артізов, представляючи збірку.

До таких сюжетів, за його словами, належить тактика організації українських націоналістів, перш за все щодо співпраці з нацистами, участь націоналістів у збройних формуваннях і збройній боротьбі з Радянською армією, а також у репресіях проти мирного населення.

Хронологічний збірник охоплює період Другої світової війни - з вересня 1939 року по травень 1945 року.

До збірки увійшли документи з 15 архівів Росії, Німеччини, України, Білорусі, Польщі.

Більшість із документів, що містяться в книзі, публікують уперше. Серед них - нещодавно розсекречені документи з архіву президента Росії, Центрального архіву ФСБ, архіву СЗР, Центрального архіву міністерства оборони РФ.

Один із розділів видання містить документи, що відображають діяльність українських націоналістів у період німецької окупації, їх взаємовідносини з німецькими окупантами після спроби організації українських націоналістів створити Українську Державу.

Як повідомляли, українські, білоруські та російські історики випустили двотомну книгу про початок Великої Вітчизняної війни, де виклали версії початку війни в кожній країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram