ГоловнаСвіт

МАГАТЕ "не здивують" ядерні випробування в Північній Кореї

КНДР не має наміру налагоджувати зв'язки зі світовою спільнотою.

МАГАТЕ "не здивують" ядерні випробування в Північній Кореї
архивное фото
Фото: www.iaea.org

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Юкія Амано заявив, що не здивується, якщо Північна Корея проведе нові ядерні випробування.

Про це повідомляє Reuters у п'ятницю, 4 травня.

Заяву зроблено на тлі чуток про підготовку азіатської держави до проведення таких випробувань утретє з 2006-го.

"Ми не маємо інспекторів на місцях (у КНДР). Ми уважно стежимо за ситуацією. Ми не маємо особливих знань або інформації, але якщо ядерне випробування відбудеться, я не здивуюся", - зазначив Амано.

П'ять постійних членів Ради Безпеки ООН закликали Північну Корею в четвер, 3 травня, утриматися від нових ядерних випробувань.

За словами високопоставленого джерела, що має тісні зв'язки з Пхеньяном і Пекіном, Північна Корея, яка тестувала пристрої із застосуванням плутонію 2006-го і 2009 року, практично завершила підготовку до ядерного випробування.

Ізольована держава пожертвувала нагодою налагодити відносини з США після того, як спробувала запустити ракету дальньої дії 13 квітня, такі дії засудив Радбез ООН.

Пхеньян уже давно стверджував, що у зв'язку з можливостями США, які мають військові бази в Південній Кореї і Японії, КНДР потребує ядерного арсеналу, щоб захистити себе.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram