ГоловнаТехнології

Українські студенти продемонстрували, як захищати кіберпростір України Пресс-релиз

16-17 листопада у Києві відбулися студентські змагання з кібербезпеки UA-CTF. Протягом 20 годин понад 30 студентів розв’язували завдання, що повторювали реальні кіберінциденти України останніх двох років.

CTF - (Capture the Flag) - це змагання серед етичних хакерів (білих капелюхів). Учасники змагаються між собою у швидкості та умінні знаходити вразливості інформаційної безпеки та їх експлуатації. Метою змагань є підвищення кваліфікації спеціалістів у галузі кібербезпеки, надання студентам можливості практичного застосування знань і навичок, популяризація кібербезпеки і формування спільноти спеціалістів. Формат CTF є загальноприйнятим у світі й регулярно проводиться в розвинутих країнах на місцевому, національному та глобальному рівні.

Автори програми змагань - фахівці з кібербезпеки Олексій Старов і Сергій Короленко. Співорганізаторами заходу виступили компанія «RMRF» та оргкомітет конференції UISGCON14. Змагання відбулися за підтримки головного партнера, компанії «Нетвелл-Україна».

Виникнення ідеї проведення змагань UA-CTF пояснює співавтор Сергій Короленко: «Якщо розповісти студенту, як це робити - він запам’ятає третину інформації, в кращому випадку. Якщо показати як це робити - половину. Якщо примусити повторити - ще більше. Але якщо перед студентом поставити завдання, вмотивувати самому знайти рішення - тоді він запам’ятає все що зробив і паралельно вивчить купу корисного матеріалу».

Протягом змагань учасникам було запропоновано 25 завдань відповідно до кількості регіонів України. Рівень складності завдань був низьким і середнім, що відповідало цільовій аудиторії змагань, студентам і молодим фахівцям у галузі кібербезпеки. Самі завдання полягали не лише в пошуку й експлуатації вразливостей, а й містили елементи threat hunting та цифрових розслідувань. За кожне успішно виконане завдання учасники отримали бали. По закінченні змагань визначилась трійка переможців, відповідно до кількості набраних балів:

1 місце - Вікторія Таран

2 місце - Кирилл Майерс

3 місце - Anton Tanchynets.

Андрій Пастушенко, співзасновник компанії RMRF від себе додав: «Нестача кваліфікованих кадрів – проблема галузі кібербезпеки як на національному, так і на глобальному рівні. Подібні змагання – це можливість для студентів і молодих фахівців застосувати свої знання на практиці й без ризику завдання потенційної шкоди реальним об’єктам. Подібні заходи знайшли визнання в усьому світі, тому ми раді підтримати цю ініціативу в Україні».

Юрій Гатупов, директор з розвитку бізнесу компанії «Нетвелл-Україна» відзначив: «На сьогоднішньому етапі розвитку інформаційних технологій і їх проникнення в бізнес-процеси, налагодження системи кіберзахисту є питанням критичної важливості. На нашу думку, запорукою успіху в боротьбі з кіберзагрозами є не лише наявність ефективних інструментів, а й висококваліфікованих спеціалістів. Саме тому, компанія «Нетвелл-Україна» намагається всіляко підтримувати розвиток і навчання молодих спеціалістів у сфері інформаційної безпеки. Ми віримо, що такі заходи, як UA-CTF, особливо корисні для підтримки талановитої молоді, яка в майбутньому зможе забезпечити належний рівень захисту кіберпростору нашої країни».

Учасники змагань UA-CTF продемонстрували високий рівень своєї підготовки та мотивації до участі в подібних змаганнях. А організаторам і волонтерам вдалося створити цікавий і атмосферний захід. То ж сподіваємося, що в подальшому проведення подібних змагань стане доброю традицією.

Для довідки:

Компанія RMRF – українська компанія, що спеціалізується на наданні сервісів у галузі кібербезпеки. За плечима спеціалістів RMRF понад 10 років досвіду й десятки реалізованих проектів. Основні напрямки діяльності компанії RMRF – цифрові розслідування кіберінцидентів, тестування на проникнення та імплементація рішень у сфері захисту інфраструктури.

Компанія «Нетвелл-Україна» працює на ринку України з 2011 року і спеціалізується на дистрибуції обладнання й технологій для захисту інформаційних систем провідних компаній-виробників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram