>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

WADA: до допінгового скандалу причетні понад тисячу російських спортсменів

Асоціація презентувала другий звіт канадського юриста Ричарда Макларена.

WADA: до допінгового скандалу причетні понад тисячу російських спортсменів
Ричард Макларен
Фото: EPA/UPG

Всесвітня антидопінгова асоціація (WADA) в п'ятницю оприлюднила новий звіт про допінг у Росії, в якому стверджується, що понад тисяча російських спортсменів були задіяні в маніпуляціях із допінгом або виграли від них.

Як повідомляє BBC, у другій доповіді канадського юриста Ричарда Макларена підтверджується підміна допінг-проб російських спортсменів на Олімпійських іграх у Сочі 2014 року.

У доповіді сказано, що маніпуляції з допінг-пробами проводилися ще на Олімпійських іграх у Лондоні 2012 року і чемпіонаті світу з легкої атлетики в Москві 2013 року. Система підміни проб почала створюватися 2011 року. Експерти припускають, що її причиною стала невдача російської команди на Олімпійських іграх у Ванкувері.

На думку Макларена, техніки підміни проб і приховування допінгу після Сочі стали звичайною практикою для Московської антидопінгової лабораторії і використовувалися в багатьох літніх і зимових видах спорту.

Першу частину доповіді Макларена представили 18 липня.

Там було написано, що Міністерство спорту Росії управляло й контролювало маніпуляції з результатами аналізів спортсменів, щоб приховувати застосування допінгу, за активної участі ФСБ, московської та сочинської антидопінгових лабораторій. Підміна аналізів спортсменів проводилася в московській лабораторії щонайменше з кінця 2011 року до серпня 2015 року, вона стосувалася більшості учасників і зимових, і літніх Олімпійських ігор. У лабораторіях непомітно зламували упаковку стандартних контейнерів для сечі, використовуваних на всіх міжнародних змаганнях.

Нагадаємо, що через допінговий скандал російські легкоатлети та важкоатлети пропустили Олімпіаду в Ріо. Від Паралімпійських ігор відсторонили всю збірну Росії.

Допінговий скандал навколо Росії триває з кінця 2014 року, коли німецький телеканал ARD почав документальний серіал про допінг у спорті. У першій же частині кілька відомих російських атлетів відкрито або під час зйомок прихованою камерою заявили, що Мінспорту РФ покриває прийом допінгу в Росії.

Протягом наступних місяців німці випустили ще кілька серій. В одній з них говорилося, наприклад, що Володимир Путін міг особисто залагоджувати допінгові справи на міжнародному рівні, а співробітники ФСБ, можливо, причетні до махінацій з допінг-пробами на Олімпіаді в Сочі.

WADA після виходу в ефір першої частини німецького фільму вирішила перевірити викладені в ньому дані. У листопаді 2015 року WADA завершила власне розслідування. У підсумковій доповіді організація в цілому погодилася з висновками журналістів. У WADA заявили, що в Росії тренери змушували атлетів приймати допінг, у РУСАДА масово знищували тести, міжнародним легкоатлетичним функціонерам пропонували хабарі, а російські силовики сприяли заміні тестів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram