>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Помер екс-претендент на шахову корону Віктор Корчной

На момент смерті Корчной був найстаршим граючим гросмейстером у світі.

Помер екс-претендент на шахову корону Віктор Корчной
Виктор Корчной
Фото: facebook Игоря Корчного

У Швейцарії у віці 85 років помер Віктор Корчной - шахіст, який був у 1970-80-х роках претендентом на титул чемпіона світу.

Про це його син Ігор Корчной повідомив у  facebook.

Віктор Корчной був одним з найбільш титулованих шахістів планети. Він виграв близько ста турнірів, був учасником матчів на першість світу з шахів 1978 і 1981 років. Чотириразовий чемпіон СРСР (1960, 1962, 1964, 1970), триразовий чемпіон Ленінграда (1955, 1957, 1964). На момент смерті був найстаршим граючим гросмейстером у світі.

У 1976 році після турніру в Амстердамі Корчной відмовився повертатися в СРСР і оселився в Швейцарії. На батьківщині його затаврували як "зрадника", позбавивши громадянства і спортивних звань.

Потім Корчному оголошено негласний бойкот: його ім'я перестало згадуватися в радянській пресі, а радянські шахісти демонстративно відмовлялися грати з ним на турнірах.

Корчной двічі, в 1978 і 1981 роках, ставав головним претендентом на світову шахову корону, якою в той  час володів радянський чемпіон Анатолій Карпов.

Радянська преса висвітлювала матчі Карпов - Корчной з погляду протистояння двох ворожих систем, проти претендента була розгорнута люта пропагандистська кампанія. Розгорнуте проти нього цькування Віктор Корчной згодом називав однією з причин своїх поразок у матчах за звання чемпіона світу, відзначає ВВС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram