>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

ФК "Шахтар" дивується: чому Степаненка за лайку покарали, а Калинича "за лікоть" - ні?

"Гірники" звинувачують футбольне правосуддя у подвійних стандартах

ФК "Шахтар" дивується: чому Степаненка за лайку покарали, а Калинича "за лікоть" - ні?

ФК "Шахтар" вважає, що Ніколу Калинича, який ліктем ударив Степаненка, мають покарати постфактум. Про це гірники повідомили у своїй офіційній заяві, розміщеній на клубному сайті:

"У матчі 12-го туру чемпіонату України "Шахтар" - "Дніпро" стався епізод, що змушує пильно розглянути підходи органів футбольного правосуддя України до трактування різних ситуацій. Точніше, до заходів, які вживаються (або не вживаються) до тих чи інших футболістів.

У цьому разі мова йде про момент, де гравець "гірників" Тарас Степаненко отримав ліктем в обличчя від футболіста "Дніпра" Ніколи Калинича. Ми всі знаємо Степаненка як бійця: якщо вже його довелося забрати з поля на ношах, то удар дійсно був неабиякий. Тарас втратив свідомість, у лікарні, куди його доставила машина швидкої допомоги.

І тут виникає головне питання: якого покарання за все це зазнав Калинич? Жодного! Очевидна агресивна поведінка, класичне відмахування, повне ігнорування безпеки суперника - і замість прямої червоної картки футболіст "Дніпра" грає далі, а після матчу в інтерв'ю навіть висловлює припущення, що це Степаненко сам наскочив оком на його лікоть.

Добре, припустимо, у цьому дуже не простому ігровому епізоді суддя міг одразу не розібратися. Але практика ухвалення рішень про покарання постфактум за результатами перегляду запису матчу - звична практика. Наприклад, нещодавня ситуація, коли на три матчі відсторонили від ігор того самого Степаненка за лайливе звертання до асистента головного судді, широко обговорювалася футбольною громадськістю.

Якщо вважати дії Калинича ненавмисними, то зневажаються всі закони: і фізики, і УЄФА. Згадайте епізод: дніпропетровський футболіст падає, відчуваючи у себе на спині гравця суперника, але не прибирає руки під себе, як інстинктивно зробила б навіть дитина, а якимось неймовірним зусиллям викидає лікоть назад... Результат цієї дії очевидний. І це обличчя Степаненка.

Ми трохи вище згадували триматчеву дискваліфікацію Степаненка. Він неналежним чином розмовляв із членом суддівської бригади. Потім усвідомив свою провину, публічно вибачився, що, до речі, не так часто трапляється у футболі. Але покарання отримав найжорсткіше. Безперечно, матюки нікого не прикрашають, гравця команди Вищої ліги тим більше. Інша річ, що в будь-якому матчі за такою "статтею" можна видаляти по десять гравців. Це якщо бути принциповими. Але скажіть, невже удар ліктем Калинича більш нешкідливе і безпечне порушення, ніж грубі слова Степаненка?".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram