>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Зник десятий чемпіон світу з шахів

75-річний шахіст Борис Спаський виявився втягнутий у детективну історію.

Зник десятий чемпіон світу з шахів
Фото: megafon.ru

Син гросмейстера звернувся до французького суду з позовом у зв'язку з викраденням його батька. За його словами, ініціатором викрадення стала агент шахіста Валентина Кузнєцова.

Тим часом друзі Бориса Спаського по-іншому інтерпретують його зникнення. За непідтвердженими даними, 75-річний шахіст зараз перебуває в Росії. Виявляється, у вересні 2010 року Борис Васильович, перебуваючи в Москві, переніс інсульт. Кілька тижнів перебував у московських клініках - ДКЛ №13 і Інституті нейрохірургії ім. Бурденка, потім його доправили в Париж, де почалася тривала реабілітація. Якийсь час після інсульту перебував у паризькій клініці, де, за зізнанням гросмейстера в інтерв'ю "Комсомольской правде", з ним "дуже поганенько поводилися". Замість фізіотерапії, сказав шахіст, його напихали снодійним і фармакологією.

Потім пацієнта перевезли додому, але члени родини відразу ж ізолювали його від світу, вимкнувши всі телефони і позбавивши доступу в Інтернет. Прохання безпорадного Спаського повернути його в Росію ігнорували. Причини цього, за припущенням чемпіона світу, полягали в тому, що хтось, можливо, мав меркантильні цілі в разі його швидкої смерті. Від конкретних звинувачень гросмейстер ухилився. Спаський зізнався журналістам, що втечу з Парижа до Москви в серпні 2012 року організували його друзі. Оскільки в нього зникли всі документи, друзі евакуювали шахіста з дому, посадили в машину, довезли до російського посольства, де йому видали одноразовий паспорт для в'їзду в Росію. Чи так це насправді - невідомо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram