>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Григорій Суркіс поміняє ФФУ на УЄФА

Григорій Суркіс готується підкорити Європу.

Григорій Суркіс поміняє ФФУ на УЄФА
Фото: Макс Левин

Григорій Суркіс, який 2 вересня залишив посаду президента Федерації футболу України, може в найближчі роки очолити УЄФА. Європейська преса називає Суркіса можливим наступником нинішнього президента УЄФА Мішеля Платіні. Сам же Платіні має намір очолити ФІФА, змінивши на цій посаді Йозефа Блаттера.

Як відомо, 2011 року обидва головних футбольних чиновники продовжили внаслідок безальтернативних виборів свої президентські мандати до 2015 року. Але в статутах ФІФА та УЄФА є параграф, в якому передбачено переобрання президента через два роки після останніх виборів. Це означає, що вже 2013-го може відбутися зміна президентів в обох футбольних асоціаціях. 2011 року Блаттер і Платіні залишилися на своїх посадах заради Євро-2012. Платіні зобов'язаний був доводити розпочату справу. А Блаттер у свої 75 залишився тільки, щоб притримати місце для Платіні.

С

воєю чергою крісло голови УЄФА може зайняти хтось із числа 16 членів виконкому УЄФА, при цьому кандидату повинно бути не більш ніж 70 років. Це суттєво звужує коло претендентів. До переваг Григорія Суркіса перед іншими членами виконкому також зараховують і те, що він голова комітету УЄФА зі змагань серед збірних, одного з найважливіших у структурі УЄФА. Фору над іншими претендентами дає Суркісу проведення домашнього Євро і багаторічне керівництво Федерацією футболу в Україні, що сприяло кар'єрному росту в УЄФА.

Із

потенційних конкурентів Суркіса європейські ЗМІ виокремлюють лише іспанця - Вільяра Льона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram