ГоловнаСуспільствоВійна

Росія продовжує поширювати фейки про зброю масового знищення в Україні, - МЗС

"Російська дезінформаційна машина переключилася на тему біологічної зброї, - зазначили в Міністерстві закордонних справ.

Росія продовжує поширювати фейки про зброю масового знищення в Україні, - МЗС

Росія продовжує поширювати дезінформацію про зброю масового знищення в Україні. Зокрема, російські пропагандистські ЗМІ "переключилися" на тему біологічної зброї.

Про це йдеться в заяві МЗС, розміщеній на Facebook-сторінці відомства.

"Міністерство охорони здоров’я України спростувало поширену російськими пропагандистськими ЗМІ інформацію про нібито "екстрену зачистку слідів військово-біологічної програми, що фінансується коштом Міноборони США" та "знищення особливо небезпечних патогенів". МОЗ України також наголосило, що на території нашої держави немає американських лабораторій", - зазначили в МЗС.

У відомстві наголосили - збройна агресія Росії значно послабила національну систему біологічного захисту України. Російські окупанти, захопивши українські науково-дослідні заклади та практичні установи санітарно-епідеміологічного профілю на території тимчасово окупованого Криму, а також тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях, не надають інформації про стан та місцезнаходження патогенів, які зберігалися на цих об’єктах і використовувалися під час створення вакцин і з діагностичною метою для населення України.

"У цьому контексті будь-які спроби РФ захопити біологічні матеріали є вкрай небезпечними та можуть становити загрозу як для безпеки України, так і для безпеки всієї Європи. Публічні заяви РФ про нібито розробку біологічної зброї в Україні слід розглядати як дезінформацію та провокацію", - зазначили в МЗС.

Українські дипломати закликали міжнародну спільноту посилити тиск на Росію, аби змусити її дотримуватися міжнародних зобов’язань. Мова йде про Конвенцію про заборону біологічної зброї. Також від РФ вимагають не створювати додаткових безпекових ризиків, пов’язаних з біологічними агентами.

"В умовах збройного вторгнення російських військ на українську територію уряд України докладає максимальних зусиль задля забезпечення надійного захисту всіх лабораторій на підконтрольних територіях", - заявили в Міністерстві закордонних справ.

Нагадаємо, 7 березня в Мелітополі окупанти захопили телевежу та вежі радіозв'язку. У місті блокують мобільний зв'язок та інтернет. Про це заявив міський голова Мелітополя Іван Федоров. Він закликав містян ставити під сумнів усе, що сьогодні транслюється в Мелітополі по телебаченню і радіо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram