ГоловнаСуспільствоЖиття

Білоруська православна церква відмовилася визнавати Православну церкву України

"Ми ставимося до них як до ... католиків, уніатів або як до будь-яких розкольників".

Білоруська православна церква відмовилася визнавати Православну церкву України
Фото: Предоставлено автором

Православні білоруси не мають права брати участь в таїнствах Православної церкви України.

Про це заявив офіційний представник Білоруської православної церкви (БПЦ) Сергій Лепін.

В інтерв'ю Радіо Свобода він зазначив, що БПЦ ставиться до утворення Православної церкви України так само, як і Російська православна церква.

"Ми ставимося до них як до представників, мабуть, іншої конфесії. Так само, як і до католиків, уніатів або як до будь-яких розкольників ... Як до певних зовнішніх подій, які не мають відношення безпосередньо до життя канонічної православної церкви", - заявив він.

У зв'язку з цим, митрополит Мінський і Заславський Павло не став вітати митрополита Київського і всієї України Єпіфанія з обранням на пост предстоятеля Православної церкви України. При цьому в БПЦ запевнили, що мають намір дотримуватися добросусідських відносин з ПЦУ, не вступаючи з нею в євхаристійне спілкування.

"Ми не шукаємо війни, ворожнечі. Ми друзі для всіх. Дружба дружбою, але певні питання все ж окремо. Про ніякі канонічні, літургійні відносини мова не йде. Вони навіть неможливі з цією церквою", - заявив спікер БПЦ.

Нагадаємо, 15 грудня на Надзвичайному об'єднавчому соборі в Києві представники трьох православних церков в Україні вибрали єдиного предстоятеля - Епіфанія (Думенка), який очолив новостворену Православну церкву України та отримає для неї томос про автокефалію від Вселенського патріархату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram