ГоловнаСуспільствоЖиття

Зустріч Президента з ієрархами УПЦ МП опинилася під загрозою зриву

Священнослужителі Московського патріархату отримали відразу два запрошення - від канцелярії МП і АП.

Зустріч Президента України Петра Порошенка з ієрархами УПЦ МП, запланована на завтра, 13 листопада, в Києві, може бути зірвана.

Це випливає з документів, отриманих LB.ua з власних джерел у церковних колах.

Так, днями ієрархам УПЦ МП надіслали від голови держави запрошення на зустріч, заплановану на 13 листопада о 14:00 в Українському домі. У запрошенні, зокрема, йдеться про необхідність "обміну думками з метою зближення позицій, що особливо актуально в зв'язку зі змінами, які відбуваються в Українському Православ'ї". За фактом планувалося обговорити поточну ситуацію з наданням Україні томосу і підготовку до проведення об'єднавчого собору, на якому буде, як очікують, розпочато процес вибору предстоятеля Української помісної православної церкви.

Разом з тим, у розпорядженні редакції опинилося запрошення канцелярії Київської митрополії від імені Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Онуфрія (підписаного Митрополитом Антонієм (Паканичем), згідно з яким єпископи МП скликаються на зустріч з Президентом 13 листопада в 14:00 в актовий зал Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Адресати-одержувачі ті самі.

При цьому в запрошенні стоїть позначка, що "участь усіх єпархіальних і вікарних архієреїв Української Православної Церкви є обов'язковою". Таким чином, дата і час зустрічі архієреїв з головою держави збігаються, різниться лише місце. З огляду на те, що про ініціативу зустрічі Порошенка і керівництва МП відомо вже близько тижня, опираючись на інформацію профільних джерел можна зробити висновок, що таким чином окремі сили в МП намагаються саботувати цей захід.

З огляду на ситуацію, що склалася, не виключено (в тому числі в АП), що рішення про місце проведення зустрічі буде прийматися безпосередньо незадовго до її початку, 13 листопада.

Нагадаємо, томос про автокефалію Україна зможе отримати після об'єднавчого собору УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП, який попередньо заплановано на 22 листопада. 

УПЦ МП не визнає нову українську православну церкву й участь у соборі брати не планує (за винятком окремих ієрархів). 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram