ГоловнаСуспільствоЖиття

Начальник пожежної охорони арсеналу в Калинівці уникнув покарання

Адміністративну справу щодо Моклюка закрили через закінчення терміну давності.

Начальник пожежної охорони арсеналу в Калинівці уникнув покарання
Фото: EPA/UPG

Начальник пожежної безпеки підірваного арсеналу Міністерства оборони в Калинівці Вінницької області Валентин Моклюк уникнув покарання за недбалість через закінчення термінів притягнення до відповідальності. Про це йдеться в судових матеріалах.

Майор Моклюк був призначений на посаду начальника служби пожежної безпеки в березні 2014 року. Прокуратура встановила, що підсудний не проводив з особовим складом заняття з пожежної безпеки і не контролював її дотримання на території військової частини.

26 вересня 2017 року, в день вибуху арсеналу, на його територію цивільні особи пронесли 2 запальнички, 2 пачки сірників, сигарети в кількості 6 пачок і каністру з нафтопродуктами. Ці предмети були виявлені в приміщенні відділу зберігання №16, солдата, який допустив пронесення цих речей, оштрафував суд.

Моклюку також інкримінували те, що в день виникнення пожежі на арсеналі пожежний автомобіль з військовослужбовцями залучалися не до прямих обов'язків, а до робіт з розкидання щебеню. Через це в ньому була використана частина пального, тому під час гасіння пожежі автомобіль був на дозаправці і не міг оперативно розпочати гасіння.

Ба більше, під час гасіння пожежі вийшов з ладу пожежний танк через несправність коробки передач і зчеплення.

Також встановлено, що на інших пожежних танках не працювала світлова сигналізація і не були натягнуті гусеничні стрічки.

Моклюк не проконтролював справність гідрантів, що призвело до того, що єдиний справний танк під час пожежі заправляли водою з пожежного автомобіля.

Постовий, який повинен був виявляти безпілотні апарати в небі над арсеналом, у день вибуху не перебував на пожежній вежі.

Серед інших порушень, допущених начальником пожежної охорони, зазначені: відсутність автоматичної пожежної сигналізації; захаращення території військової частини; відсутність матових шибок у сховищах боєприпасів, що могло призвести до детонування боєприпасів від нагрівання від прямих сонячних променів.

За сукупністю всіх виявлених порушень прокуратура попросила суд визнати начальника пожежної безпеки винним у недбалості і притягнути до адміністративної відповідальності. Моклюк свою провину не визнав і заявив, що на належному рівні здійснював управління діяльністю пожежної служби військової частини.

В результаті підсудний уникнув покарання, і справу проти нього було закрито 21 лютого цього року, оскільки 20 лютого закінчився 3-місячний термін притягнення до адміністративної відповідальності.

Нагадаємо, пожежа на території арсеналу Міноборони в Калинівці почалася ввечері 26 вересня 2017 року. Військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом диверсії, а генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що на території арсеналу був закладений детонатор. В результаті Генпрокуратура не встановила причину вибуху.

Вночі 9 жовтня 2018 року виникла пожежа на складі боєприпасів у смт Дружба (Ічнянський район Чернігівської області). Станом на 12:00 11 жовтня пожежу загасили, проте тривають поодинокі вибухи боєприпасів. Слідство розглядає три версії того, що сталося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram