ГоловнаСуспільствоВійна

Суд засудив до дев'яти років в'язниці екс-"беркутівця", який повідомив бойовикам про приїзд Авакова і Порошенка в зону АТО

У грудні 2014 року Мірутенка обміняли, але він вирішив повернутися на підконтрольну Україні територію.

Суд засудив до дев'яти років в'язниці екс-"беркутівця", який повідомив бойовикам про приїзд Авакова і Порошенка в зону АТО
Фото: runews.su

Суд засудив до дев'яти років позбавлення волі колишнього інспектора відділу документування полку міліції "Беркут" Андрія Мірутенка за передачу бойовикам "ДНР" інформації про прибуття міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і президента Петра Порошенка на Донбас у липні 2014 року.

Про це йдеться у вироку суду.

Майора міліції Мірутенка в травні 2014 року було відряджено в зону АТО, але з 27 травня по 6 липня 2014 року постійно підтримував зв'язок з представником "ДНР", за вказівкою якого збирав інформацію про розміщення блокпостів, озброєння, переміщення і розташування особового складу та військової техніки підрозділів української армії.

1-3 липня він передав терористам інформацію про прибуття Авакова і Порошенка в штаб АТО в селищі Довгеньке Харківської області. Крім того, він передав бойовикам "ДНР" інформацію про плани і задуми керівництва сил АТО щодо проведення військової операції з узяття Слов'янська Донецької області.

29 липня 2014 року екс-"беркутівця" затримали, але 25 грудня 2014 року звільнили з СІЗО для проведення обміну полоненими з "ДНР". Попри це, він вирішив повернутися на підконтрольну українській владі територію.

На допиті Мірутенко заявив, що дізнався про приїзд міністра внутрішніх справ і президента в зону АТО того дня з телевізійних новин.

"Уся техніка була на виду, її не приховували від сторонніх осіб, стояла на блокпостах і так далі. Через блокпост, на якому він чергував, постійно проїжджали різні автомобілі, пасажири яких могли самостійно побачити цю техніку, озброєння", - заявляв підсудний.

У судових дебатах Мірутенко вказав, що звинувачення проти нього ґрунтується на припущеннях, і заперечував надання будь-якої секретної інформації бойовикам. Він також наполягав на допиті Авакова, але той за повісткою до суду не з'явився.

Під час винесення вироку суд врахував позитивні характеристики Мірутенка за місцем роботи, а також те, що він має нагороди і заохочення в трудовій книжці, має на утриманні неповнолітню дитину, є учасником бойових дій, має хворобу хребта, є позаштатним кореспондентом журналу "Чотири сезони" і має вищу юридичну освіту.

У результаті суд засудив його до дев'яти років в'язниці, але до набуття чинності вироку обрав йому запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Нагадаємо, в липні 2014 року під час відвідин зони АТО на Авакова було вчинено замах. За підозрою в підготовці замаху затримали офіцера Національної гвардії, який заздалегідь поінформував бойовиків про прибуття міністра на Донбас.

Аваков під час замаху не постраждав. Його радник Зорян Шкіряк пізніше повідомив, що замовником і безпосереднім організатором замаху був керівник групи бойовиків, які утримують Горлівку, громадянин РФ Ігор Безлер ("Біс").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram