ГоловнаСуспільствоПодії

Українські водії влаштували акцію з перекриттям доріг через дорогий бензин

Протест ініціював рух "Авто Євро Сила".

Українські водії в четвер, 11 жовтня, влаштували годинну акцію з перекриттям доріг через дорогий бензин. Вона полягала в тому, щоб зупинити автомобілі на одну годину - з 9 до 10 ранку.

Протест ініціював рух "Авто Євро Сила", що об'єднує користувачів автомобілів на іноземній реєстрації.

Перекриття доріг відбувалося в багатьох містах, у тому числі Києві, і на міжнародних трасах. Водії зупиняли автомобілі, вмикаючи аварійку, і тим самим блокували проїзд.

У столиці акція протесту проходила на вулиці Грушевського. У фейсбуці АЄС повідомляють, що до протестувальників вийшов представник Кабміну і попросив надати пропозиції для зниження ціни на бензин.

Пропозиції учасників протесту полягають у прив'язці акцизу на паливо до національної валюти і його зниженні в разі зростання світових цін на нафту. "Нехай акцизи будуть прив'язані до національної валюти, гривні, а не до євро, як зараз. Зробіть звичайний інструмент у вигляді акцизу, який у разі підвищення ціни на нафту знижується, а в разі зниження ціни на нафту - збільшується. При цьому ціна на заправках залишається постійною", - заявив один зі спікерів АЄС.

Нагадаємо, що зростання цін на бензин і дизельне паливо в роздробі почалося з 20-х чисел серпня. У середньому за цей період ціни на бензини зросли на 3,50 грн/л (12%), а на ДП - на 3,60 грн/л (13%).

Така поведінка ринку палива пов'язана з ослабленням національної валюти і зростанням світових цін на нафту. За цей період вартість одного бареля нафти зросла майже на 20% - з 72 до 86 доларів, що призвело до зростання котирувань на нафтопродукти. У той самий час гривня ослабла щодо долара на 1,30 грн/дол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram