ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна зажадала від Росії офіційних даних про Сенцова

У цей час у політв'язня перебуває його адвокат.

Україна зажадала від Росії офіційних даних про Сенцова
Фото: facebook/Людмила Денісова

Україна зажадала від Росії офіційних даних про стан здоров'я українського політв'язня Олега Сенцова.

Про це повідомила віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко в Фейсбуці.

"Не коментую повідомлення російських ЗМІ, через які вже неодноразово поширювалася помилкова і недостовірна інформація. Нам потрібна офіційна інформація від РФ, яка катує і утримує Олега, а не від російських пропагандистів", - написала вона.

За словами Геращенко, МЗС України, а також Уповноважений Верховної Ради з прав людини вимагають від РФ негайно надати офіційну інформацію про стан здоров'я Сенцова.

"Також ми очікуємо інформації від його адвоката, який єдиний має можливість хоч зрідка бачити Олега, і з яким у МЗС України підписано офіційну угоду про надання правової допомоги політв'язню", - додала вона.

Водночас журналіст Антон Наумлюк повідомив, що в Сенцова зараз перебуває його адвокат Дмитро Дінзе.

"Начальник колонії в Лабитнангі нічого про це не знає, адвокат Дмитро Дінзе зараз у Сенцова", - написав він у Фейсбуці.

Нагадаємо, в п'ятницю в російських ЗМІ з'явилася інформація з посиланням на заступника директора Федеральної служби виконання покарань Валерія Максименка про те, що Сенцов нібито погодився припинити голодування. Ніяких інших, у тому числі офіційних, підтверджень цієї інформації не було.

Сенцова засуджено в Росії до 20 років позбавлення волі за звинуваченням у створенні "терористичної організації" в Криму - за підпал дверей офісу "Російської громади Криму" і вікна місцевого відділення "Єдиної Росії". 16 травня стало відомо, що він оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях.

Адвокат Дмитро Дінзе напередодні повідомив, що стан здоров'я Сенцова - критичний. Він також не виключив, що його можуть почати годувати примусово.

У серпні експерти ООН заявили, що життя Сенцова в неминучій небезпеці і закликали Росію звільнити його "без попередніх умов негайно". У Росії стверджують, що стан українця "задовільний".

10 вересня стало відомо, що Сенцов склав заповіт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram