ГоловнаСуспільствоПодії

Викиди на "Кримському титані" відбулися через техногенну аварію", - голова Херсонської ОДА

Інформація здобута "агентурно".

Викиди на "Кримському титані" відбулися через техногенну аварію", - голова Херсонської ОДА
Андрей Гордеев
Фото: uk.wikipedia.org

На заводі "Титанові інвестиції", розташованому на території окупованого Криму, сталася техногенна аварія. Про це під час прес-конференції повідомив голова Херсонської області Андрій Гордєєв, пише УНН.

"За інформацією, здобутою агентурно, у них (на заводі "Кримський титан" в Армянську) була техногенна аварія. Чим вона спричинена - буде з'ясовуватися. Але те, що вони приховували це від громадян, - це правда. Наскільки нам відомо, вони в авральному порядку засипають той накопичувач кислоти фосфат-гіпсом і вапном з метою погашення реакцій сірчистої кислоти і припинення її викидів в атмосферу", - зазначив Гордєєв.

За його словами, ситуація в Херсонській області нормалізується. Цілодобово проводиться моніторинг повітря, беруться аналізи фруктів і овочів, а також забори води і ґрунтів. В оздоровчих таборах Херсонщини розмістили 548 дітей, в тому числі жінок з маленькими дітьми.

"Буквально вчора ввечері я був у них. Вони почуваються добре", - додав губернатор.

Він також зазначив, що на території Херсонської області був виконаний весь комплекс заходів превентивного характеру.

"На завтра призначено комісію з надзвичайних ситуацій, де ми заслухаємо доповіді всіх територіальних підрозділів. Зокрема: Держекоінспекції, Держпродслужби, медиків і всіх організацій, пов'язаних з діагнозом цієї ситуації. У випадку позитивної ситуації ми ухвалимо рішення про припинення запобіжних заходів", - повідомив Гордєєв.

Нагадаємо, з 24 серпня жителі Армянська масово скаржилися на поганий запах і жовтий наліт, схожий на іржу, який покриває металеві предмети. Окупаційна влада Криму в ніч на 4 вересня оголосила про рішення зупинити на два тижні роботу армянської філії "Титанових інвестицій" у зв'язку з перевищенням гранично допустимої концентрації сірчистого ангідриду на півночі півострова. Крім того, в Армянську на два тижні оголосили позапланові канікули. Діти дошкільного та шкільного віку "з профілактичною метою" в супроводі матерів були відправлені на відпочинок у кримські санаторії.

З 6 вересня контрольні пункти в'їзду/виїзду "Каланчак" і "Чаплинка" (Херсонська обл., на адміністративному кордоні з окупованих Кримом) тимчасово припинили свою роботу у зв'язку з екологічною ситуацією з кримським заводом, у штатному режимі працює КПВВ "Чонгар".

Україна відкрила кримінальне провадження за фактом токсичного викиду в Армянську. Справу кваліфікували за статтею "Забруднення атмосферного повітря". Також Україна має намір звернутися в ОЗХЗ з приводу викидів в Армянську.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram