ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ назвало дві довідки, необхідні школярам для відвідування занять

"Медичну карту учня" тепер можна зберігати тільки в лікарні.

МОЗ назвало дві довідки, необхідні школярам для відвідування занять
Фото: Depositphotos

Міністерство охорони здоров'я України опублікувало перелік медичних довідок, який необхідно пред'явити в школі перед початком навчального року.

Для відвідування школи учням необхідно пройти профілактичний огляд у педіатра або сімейного лікаря. Довідка за формою №086-1 вказує групу для занять фізичною культурою. Крім того, в довідці вказується особисті дані дитини, школа і клас, контакти батьків, дата проведення огляду та висновок про стан здоров'я. Якщо у школяра є якесь захворювання, його можна вказати в довідці за рішенням одного з батьків.

Друга довідка, яку потрібно пред'явити в школі - це карта профілактичних щеплень згідно з формою №063. Вона містить інформацію про проведення вакцинації або ревакцинації, а також здійснення туберкулінових проб. Дані з цієї довідки дозволять медичним працівникам навчальних закладів ознайомитися з наявністю або відсутністю щеплень у конкретної дитини.

Якщо дитину вакцинували вчасно за календарем профілактичних щеплень, то з 7 до 14 років йому не потрібно проводити ревакцинацію і така довідка не потрібна. Школа може попросити таку довідку, якщо в навчальному закладі немає даних дитини (наприклад, у разі переходу в нову школу).

У МОЗ зазначають, що "Медична карта дитини" (форма №026/о), яку раніше вимагали навчальні заклади, більше не потрібна - дані про стан здоров'я дитини не можуть бути відкритими і зберігатися за межами медустанови. Цю форму МОЗ України скасувало в березні 2018 року.

Нагадаємо, всі послуги в педіатра чи сімейного лікаря, з яким ви підписали декларацію для дитини - безкоштовні для вас, їх оплачує Нацслужба здоров'я.

Навчальний рік в Україні починається 1 вересня. Цього року школи можуть проводити урочисті заходи і в суботу, 1 вересня, і в понеділок, 3 вересня - навчальні заклади приймають рішення про першу лінійку самостійно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram