ГоловнаСуспільствоОсвіта

Міносвіти закупить нові тести для програм інклюзивної освіти

Спеціальні комп'ютерні тести допоможуть складати індивідуальні програми навчання для дітей з особливими потребами.

Міносвіти закупить нові тести для програм інклюзивної освіти
Фото: Александр Рудоманов

Міністерство освіти і науки зможе закупити нові випробування для складання індивідуальних програм навчання дітей з особливими освітніми потребами. Це передбачено постановою уряду, прийнятою на засіданні 22 серпня, повідомляє прес-служба Кабміну.

Йдеться про комп'ютеризовані тести для діагностики за шкалами оцінювання Векслера, Лейтера, Коннерс і інших. Такі методики дозволяють оцінити невербальний і вербальний інтелект дитини, його сприйняття і мислення, швидкість обробки інформації, робочу пам'ять і функціонування нейропсихологічних процесів, що лежать в його основі. Вони також забезпечують оцінку IQ, визначають здібності та потенціал дитини, набуті знання та навички.

Тести можна проводити навіть дітям, які не вміють читати і писати, і тим, хто не вимовляє окремі букви.

"Я хочу наголосити, що проведення такої комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини не тільки підвищить кваліфікацію наших фахівців, а й значно розширить доступ дітей з особливими освітніми потребами до якісної освіти з урахуванням індивідуальних потреб кожної дитини", - прокоментувала прийняття постанови керівниця директорату інклюзивної та позашкільної освіти МОН Лариса Самсонова.

Передбачається, що комплект методик для кожного з 500 нових інклюзивно-ресурсних центрів буде містити методики: для визначення розладів аутистичного спектра; для діагностики синдрому дефіциту уваги і гіперактивності; для тестування невербального інтелекту і когнітивних можливостей; для тестування психолого-освітнього профілю; для тестування вербального інтелекту і когнітивних здібностей. Кожна методика комплектується електронним ключем для доступу до обробки протоколів дослідження, набором робочих бланків, книгами і матеріалами для тестування дітей. Крім закупівлі сучасних методик для проведення комплексної оцінки розвитку дітей, планується сплатити послуги з навчання фахівців ІРЦ з використання цих методик.

Нагадаємо, раніше Кабмін встановив для педагогічних працівників та помічників вихователів доплату за години роботи в інклюзивних класах в розмірі 20%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram