ГоловнаСуспільствоЖиття

Звільнений з російської тюрми політв'язень Костенко повернувся в Україну (оновлено)

Політв'язня звільнили з російської колонії 3 серпня.

Звільнений з російської тюрми політв'язень Костенко повернувся в Україну (оновлено)
Александр Костенко
Фото: LB.ua

Звільнений із російської колонії українець Олександр Костенко перетнув кордон РФ і вже ввечері приїде до Києва.

Про це повідомила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Як повідомили мене держсекретар МЗС Заєць і наші консули, Олександр Костенко разом з нашими дипломатами перетнули російсько-український кордон. Планується, що ввечері вони будуть у Києві", - написала вона в Фейсбуці.

Геращенко також зазначила, що в другій половині дня в МЗС відбудеться брифінг, на якому дипломати розкажуть про всі зусилля представників влади та дипломатичного корпусу щодо захисту українців, незаконно утримуваних у РФ.

"Українська сторона і надалі буде робити все для підтримки наших незаконно ув'язнених у РФ громадян, незалежно від їхніх поглядів, переконань або можливих запитань до них з боку українських правоохоронних органів. Наше завдання - звільнити, допомогти, захистити права, домагатися консульського доступу. Всі інші питання - до інших органів і структур", - наголосила Геращенко.

Оновлення. Олександр Костенко прибув до Києва, де його зустріли омбудсмен Людмила Денісова і його мама Олена. Трансляцію зустрічі вело "Радіо Свобода" у Фейсбуці (див. останні хвилини відео).

Костенко обійнявся з мамою і сказав кілька слів журналістам. Він підтвердив, що має перелом руки і потребує медичного обстеження. На інші запитання журналістів про можливе російське громадянство і про кримінальну справу, заведену в Україні у 2014 році - Костенко відповідати не став, сказавши, що йому треба проконсультуватися зі спецслужбами.

Нагадаємо, Костенко заарештували в Криму 8 лютого 2015 року. За даними звинувачення, він кинув камінь у співробітника кримського підрозділу "Беркут" 18 лютого 2014 року в Маріїнському парку біля будівлі парламенту України.

Підконтрольний Кремлю суд Сімферополя засудив його за це до чотирьох років і двох місяців тюремного ув'язнення.

Костенко своєї провини не визнав. Наприкінці лютого 2016 року президія Верховного суду Криму розглянула касаційну скаргу захисту Костенка і винесла рішення - "залишити судові акти без зміни, призначити шляхом поглинання більш суворого менш суворим покаранням - 3 роки 6 місяців позбавлення волі".

Костенко відбував покарання в колонії загального режиму російського міста Кіров-Чепецький у Кіровській області. 3 серпня він вийшов на волю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram