ГоловнаСуспільствоЖиття

Прокуратура направила справу Толстошеєва на чергову експертизу через 2,5 року після ДТП

Українські експерти впевнені, що у водія дійсно трапився епілептичний припадок.

Прокуратура направила справу Толстошеєва на чергову експертизу через 2,5 року після ДТП
Фото: Виталий Мирошниченко

Розслідування щодо водія Станіслава Толстошеєва, який 9 січня 2016 року збив насмерть жінку на тротуарі в Києві, досі триває, прокуратура все ще вивчає, чи можна його судити.

Про це "Українській правді" повідомила прес-секретар прокуратури Києва Надія Максимець.

Прокуратура очікує результатів психіатричної експертизи, які стануть наріжними у визначенні судової перспективи цього кримінального провадження. Матеріали на повторну психіатричну експертизу в державну експертну установу передали тільки цього місяця - через 2,5 року після ДТП.

Справа затяглася через необхідність залучити до експертизи міжнародних експертів.

"Питання залучення міжнародних експертів для прокуратури було і залишається принциповим. І ми готові здійснити переклад усіх матеріалів кримінального судочинства будь-якою мовою, щоб надати їх іноземним фахівцям", - сказала прес-секретар прокуратури Києва.

Прокуратура знайшла установу, готову запросити міжнародних експертів, і донедавна чекали, поки обрана клініка отримає ліцензію МОЗ України. Тепер до цього закладу передано всі необхідні матеріали. Назви установи, де проходить експертиза, не називають, щоб зацікавлені сторони не могли чинити тиск на експертів.

Спрогнозувати, скільки така експертиза триватиме, в прокуратурі не можуть, але вірять, що це будуть "розумні терміни, а не роки".

На запитання, чи дозволяє закон свідомо хворій людині, дії якої можуть нести загрозу життю інших людей, сідати за кермо, Максимець сказала, що напад, який стався з Толстошеєвим у день аварії, був першим у його житті.

"У своїх висновках експерти відзначили, що епілептичний напад у Толстошеєва стався вперше, і про можливість його настання він не міг знати. Тобто передбачити цю ситуацію він не міг, тому що ніколи не перебував у ній раніше, кажуть фахівці", - пояснила Максимець.

Також прес-секретар додала, що Толстошеєва позбавили права керувати транспортним засобом.

Нагадаємо, у вересні 2016 року прокуратура закрила кримінальне провадження проти Толстошеєва, оскільки результати експертиз підтвердили, що під час ДТП він був неосудним. Але через реакцію суспільства і генпрокурора справу знову порушили, матеріали направили до Львова на додаткову експертизу, яка підтвердила епілептичний напад у водія. У винуватця смертельної ДТП у 2017 році повторно взяли на аналіз волосся і нігті, щоб звірити його ДНК з ДНК, що були в матеріалах провадження.

9 січня 2016 року Толстошеєв на білому "Мерседесі" в'їхав у фасад стоматологічної клініки біля метро "Лівобережна" в Києві і збив насмерть 62-річну жінку. За словами свідків, водій перебував у стані алкогольного сп'яніння. Сам 21-річний син бізнесмена з Дружківки (Донецька область) стверджує, що в нього стався напад епілепсії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram