ГоловнаСуспільствоЖиття

У Криму затримали близько 20 учасників акції до річниці депортації

Після дачі пояснень у РВВС Сімферополя залишилася тільки одна людина.

У Криму затримали близько 20 учасників акції до річниці депортації
Фото: Сергей Нужненко

Пізно ввечері 17 травня російська влада окупованого Криму затримала близько 20 активістів, серед яких було щонайменше двоє неповнолітніх, які брали участь у традиційній кримськотатарській акції "Запали вогник у своєму серці". Затримання відбулися в Сімферополі біля Ак-Мечеті, повідомляє Радіо Свобода.

"Усе почалося з того, що якийсь чоловік у цивільному почав знімати всіх на камеру. Його почали питати, навіщо він це робить. Він почав провокувати людей, говорити, що ми перекрили дорогу. Усі кричали. А потім почалися затримання", - цитує видання одного з учасників акції.

Журналіст Антон Наумлюк повідомив, що затриманих розвезли по різних райвідділах поліції в Сімферополі, їх допитували і проводили дактилоскопію, у тому числі стоп ніг, вилучали і перевіряли телефони, а також взяли зразки ДНК. Згодом більшість затриманих відпустили, крім одного, якого звинувачують у "непокорі законним вимогам поліції".

Акція "Запали вогник у своєму серці" присвячена трагічній даті в історії Криму. 18 травня 1944 року почалася депортація сталінським режимом близько 200 000 кримських татар. Майже половина депортованих загинула в дорозі або в місцях вигнання.

В Україні ця депортація визнана геноцидом. 18 травня в Україні вшановують як День пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу. Після незаконної окупації Криму Росією 18 травня визначено також як День боротьби за права кримськотатарського народу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram