ГоловнаСуспільствоЖиття

Набули чинності норми закону про кримінальну відповідальність за домашнє насильство

В Україні змінився перелік обтяжливих обставин під час скоєння злочину.

Набули чинності норми закону про кримінальну відповідальність за домашнє насильство
Фото: sdecoret/Depositphotos

В Україні набули чинності норми закону №2227-VIII, які стосуються зміни переліку обтяжливих обставин під час скоєння злочину.

Відповідний документ 11 січня опублікували в "Голосі України", передає телеканал "112".

Від сьогодні вчинення злочину на ґрунті статевої приналежності або в присутності дитини, так само як і протиправні дії проти інваліда, людини, яка потерпає від психічних розладів, зокрема недоумства, або з вадами розумового розвитку, має обтяжливі обставини.

Окремий пункт свідчить про те, що злочин щодо члена подружжя, колишнього члена подружжя, іншого члена сім'ї або близької людини також має обтяжливі обставини.

Відповідні зміни до Кримінального процесуального кодексу внесли, прийнявши закон про введення кримінальної відповідальності за домашнє насильство. Більшість його норм набудуть чинності через рік після публікації, тобто 11 січня 2019 року.

Нагадаємо, 4 січня президент Петро Порошенко підписав закони, що посилюють покарання за несплату аліментів і домашнє насильство. Перший з них вводить нові засоби примусового виконання рішень, які можуть застосовуватися до неплатників аліментів. Серед них - позбавлення водійських прав і заборона на виїзд за кордон.

Другий закон передбачає створення Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram