ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Захворюваність на кір в Україні у 2017 році зросла в 43 рази

Найбільше хворих - в Івано-Франківській області.

Захворюваність на кір в Україні у 2017 році зросла в 43 рази
Фото: 112.international

Захворюваність на кір в Україні за 11 місяців 2017 року зросла в 43 рази.

Про це свідчать дані Центру громадського здоров'я МОЗ України.

"За даними Центру громадського здоров'я, за 11 місяців 2017 року в Україні зареєстровано 3382 випадки захворювання на кір (інтенсивний показник на 100 тис. населення 7,94), за аналогічний період 2016 було зареєстровано 78 випадків кору (інтенсивний показник 0,18), спостерігається зростання захворюваності в 43,3 разу", - йдеться в повідомленні.

75,6% хворих - це діти.

Хвороба фіксувалася в усіх регіонах, крім Луганської області (не наводяться дані з Криму і Севастополя, які окуповані Росією). Найбільше хворих - в Івано-Франківській (1049), Одеській (931) та Закарпатській (416) областях.

У 2017 році було п'ять летальних випадків від кору в Одеській області: померли двоє дітей і троє дорослих.

Станом на 1 грудня 2017 року проти кору, паротиту та краснухи комбінованою вакциною КПК вакцинували 322,6 тис. дітей віком до одного року. Це 87,8% від запланованої кількості.

Найнижчі показники охоплення щепленнями - в Закарпатській, Рівненській і Львівській областях. Найвищі - в Київській і Чернігівській областях, а також у Києві.

Кір є вкрай заразною важкою хворобою вірусного походження. Вірус зазвичай передається через прямий контакт, а також з повітря, інфікує слизову оболонку, а потім поширюється організмом.

Першою ознакою кору зазвичай є значне підвищення температури, яке настає приблизно через 10-12 днів після впливу вірусу і триває від 4 до 7 днів. На цій початковій стадії можуть з'являтися нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. Через кілька днів з'являється висип, зазвичай на обличчі і верхній частині шиї. Приблизно через 3 дні висип поширюється по тілу і, в кінцевому підсумку, з'являється на руках і ногах. Він тримається 5-6 днів і потім зникає. В середньому висип виступає через 14 днів (від 7 до 18 днів) після впливу вірусу.

Лікарі наголошують, що єдиний вірний спосіб захиститися від кору і для дітей, і для дорослих - вакцинація. Вона не захищає від вірусу на 100%, однак значно знижує можливість зараження і пом'якшує перебіг хвороби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram